islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Tunus’ta Polis Göstericilerle Çatıştı

Tunus’ta Polis Göstericilerle Çatıştı

Mirat Haber Ajansı

Tunus’un güneyindeki Tatuin kentinde polis, taş atan ve yolları tıkayan protestoculara gaz bombalarıyla zevap verdi. Gösteriler Pazartesi günü gecesi yüksek işsizlik ve bir aktivistin tutuklanmasından çıktı. Göstericiler hükümeti, petrol şirketlerinde ve altyapı projelerinde istihdam yaratmak için 2017 anlaşmasını uygulamaya çağırıyorlar. Tunus’taki en yüksek oranlardan biri olan işsizlik şu anda bölgede %30 ile devam ediyor. Pazartesi günü, şehirde gün boyu çatışma yaşandı. 2017 yılında, Tatuin ve Kebili illerinde işsizlik nedeniyle protestolar başladı. Petrol ve doğal gaz üretimini çok etkiledi. Fransız firma Perenco ve Avusturya’nın OMV tedarikçileri, petrol ve kalkınma projelerinde umut vaat eden bir iş anlaşması yaptılar. Ancak protestocular, üç yıl sonra bile anlaşmanın uygulanmadığını söylüyorlar.

Tunus, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki ülkelerde iktidardakileri deviren 2011 Arap Baharı ayaklanmalarının doğum yeriydi ve demokrasiye geçişi gerçekleştiren tek ülke oldu. Bununla birlikte, Tunus ekonomisi o zamandan beri kriz içinde ve hiçbir hükümet yüksek enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk gibi kronik sorunları çözmeyi başaramadı. Protestocular, haftasonu tutuklanan protesto hareketinde önemli bir isim olan eylemci Tarık Haddad’ın serbest bırakılması çağrısında da bulundu. İçişleri bakanlığı, bir grup protestocunun Molotof kokteylleriyle polis karakollarına saldırmaya çalışmasının ardından Pazar günü 10 kişinin tutuklandığını söyledi. Protestolar Tunus’un, eşitsizlikleri derinleştiren Korona virüsü nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle koalisyon hükümeti içinde gerginliklerle karşı karşıya kalmasından ortaya çıkıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.