islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
ALTIN
2.433,52
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türk Yardım Görevlisi Emirliklerde İşkence Altında

Türk Yardım Görevlisi Emirliklerde İşkence Altında

Bir Türk insani yardım görevlisi, iki yıldan fazla bir süre boyunca gözaltında tutulduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Suriye muhalefetiyle ilgili bilgi ve iddialar nedeniyle işkence gördü. Mehmet Ali Öztürk, Suriye’nin kuzeyinde muhalefet bölgelerine sık sık insani geziler düzenleyen bir Türk işadamı ve yardım görevlisi. 20 Şubat 2018 tarihinde BAE Devlet Güvenlik Ajansı tarafından eşi Emine Öztürk ile birlikte kaçırıldı. Yıllık kitap fuarı için Dubai’de kaldıkları sırada tutuklanmasının ardından Emine, bilinmeyen sebeplerden dolayı kocası gözaltındayken Türkiye’ye sürüldü. Emine ve Mehmet arasında medya tarafından kaydedilen hapishanede bir telefon görüşmesinde, Mehmet Ali Öztürk bir ay boyunca hücre hapsinde tutulduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında da bilgi vermesi için işkence gördüğünü bildirdi. Erdoğan’ı suçlayan bir video yapmayı reddettiğinde onu Filistin askısı tipi işkencelere maruz bıraktılar. Ayrıca Katar’ın daha önce Suriye muhalefet güçlerini desteklemesi konusunda ve Türkiye ve ABD ile bağları gibi başka konularda sorgulandı. Sorgulayıcılar, Erdoğan’ın neden İsrail ile işbirliği yapmadığı gibi diğer konular hakkında da meraklarını gidermek için işkence yaptılar.

Aralık 2018’de Öztürk, bazı muhalif gruplara maddi destek sağladığı gerekçesiyle BAE’deki yerel bir mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi ve bu karar, geçen yıl ülkenin Yüksek Mahkemesi tarafından onandı. Devam etmekte olan Öztürk davası ve tutuklanması, insan haklarının ciddi bir ihlali olarak tanımlanmıştır. Son birkaç yıldır BAE ve Türkiye arasındaki gergin ilişkiler ve Emirlikler’in Suriye rejimi lideri Beşar Esed’le yakın ilişkilere başlamasına neden oldu. Bu ilişkiler o kadar ileri gitti ki Emirlikler Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed, kısa süre önce Esed’i Suriye’nin muhalefetçe tutulan kuzeybatı İdlib’e saldırması yoluyla Libya’da yoğunlaşan Türk ordusunu zora sokmaya ikna etmeye çabalamaktaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.