islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5991
EURO
34,7588
ALTIN
2.499,68
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye, Rusya-Ukrayna Krizinde Kilit Rol Oynayacak

Türkiye, Rusya-Ukrayna Krizinde Kilit Rol Oynayacak
3 Aralık 2021 11:28
A+
A-

Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi bölgelerde son yıllarda almış olduğu inisiyatif ile oyun değiştirici bir rol üstlenen Türkiye bu kez ise Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizde arabulucu rol oynayacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşecek olan telefon görüşmesi hakkında detayları açıkladı.

Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi bölgelerde son yıllarda aldığı inisiyatif ile oyun değiştirici rol üstlenen Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut problemler için de arabulucu bir rol üstlenmesine ilişkin görüşmeler gerçekleştirilecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün gerçekleştireceği telefon görüşmesinde ‘Türkiye’nin Ukrayna krizinde ara buluculuk yapmasına yönelik konunun da ele alınacağını’ ifade ettiği biliniyor.

 

 

Bu durum ise, Türkiye’nin son dönemdeki dış politikada dünya meselelerine etki edişindeki artışı gözler önüne seriyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin bölgede barıştan yana olduğunu belirterek, “Karadeniz’in, gerginliklerin değil, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO’nun Gündeminde Rusya Var

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vladimir Putin arasındaki etkili iletişim Astana ve Soçi süreçleri başta olmak üzere bölgedeki meselelerde krizlerin büyümesinin önüne geçti. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, iki ülke arasında son dönemdeki gelişmelere ilişkin olarak “Rusya ile Türkiye arasındaki önemli uluslararası sorunlara ilişkin bazı farklılıkların ciddiyetine rağmen, bu farklılıkların tartışılması her zaman dostane, açık sözlü ve karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleşmektedir” ifadelerine yer verdi. NATO üyesi olan ülkelerin dışişleri bakanlarınca Letonya’nın başkenti Riga’da gerçekleştirilen toplantılarda da ana gündem maddelerinden birisinin Rusya ordusunun Ukrayna sınırında tahkimat yaptığı iddiaları oluşturdu.

Türkiye İle Ukrayna Menfaat Yörüngesinde

Ankara-Kiev ilişkileri de son dönemlerde savunma sanayi başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda işbirliği ile daha ileriye taşındı. Ukrayna ile Türkiye arasındaki siyasi diyalog kapsamında yoğun temaslar gerçekleştiriliyor. Dış politika uzmanlarına göre bu temaslar, iki devletin gerek ekonomi ve ticaret, gerek coğrafi konum, enerji, ulaşım, savunma sanayii ve diğer alanlarda karşılıklı olacak yararlı işbirliğini geliştirme niyeti yönünden birbirinin menfaat yörüngesinde bulunmasıyla ilişkilendiriliyor. Ukrayna’nın çatışma bölgelerinde başarı sağlayan Türk üretimi olan Bayraktar TB2 SİHA’ları satın alması da dikkat çekiyor. SİHA satarken hassas bölgelerde insan haklarına riayet etme şartı koşan Türkiye, SİHA’ların Ukrayna tarafından kullanılması noktasında herhangi bir ülkeye hesap verme durumu olmadığının altını çiziyor. Ankara, bir savunma ürünü satın almış olan bir ülkenin, ürün aldıktan sonra kullanma sorumluluğuyla birlikte aldığını ifade ediyor.

Türkiye Ukrayna’nın Toprak Bütünlüğünü Destekliyor

Kırım’ın işgalini Türkiye tanımıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyor ve Avrupa Birliği (AB) toplantıları başta olmak üzere birçok uluslararası portalda bu durumu ifade ediyor. Ankara, Donbas krizinde sorunun yine Ukrayna’nın sınır bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi yönünde görüşünü bildirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.