islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5706
EURO
34,7604
ALTIN
2.491,29
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Türkiye ve Hindistan arasında savunma sanayiinde dev anlaşma

Türkiye ve Hindistan arasında savunma sanayiinde dev anlaşma
Mirat Haber Ajansı

Anadolu Tersanesi, teknoloji transferi ile birlikte 5 savaş gemisini Hindistan’da inşa edecek. Türk gemi yapım firması Anadolu Tersanesi, Visakhapatnam merkezli Hindustan Shipyard Limited (HSL) ‘ye Hindistan Donanmasına beş devasa filo destek gemisi inşa etmek için teknoloji transferi konusunda yardımcı olacak. HSL, 2020 yılında, yaklaşık iki milyar ABD doları tutarında olacağı tahmin edilen projeye teknoloji transferi için Türkiye TAIS konsorsiyumunun bir parçası olan Anadolu Tersanesi ile teknik işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Filo destek gemileri (FSV), savaş gemileri için yakıt ve diğer malzemeleri taşıyor, 230 metre uzunluğunda olacak ve 45.000 ton deplasmana sahip olacak. HSL, ilk FSV’yi dört yıl içinde Hindistan Donanmasına teslim edecek, diğer gemilerin ise 10 ila 12 ayda bir teslim edilmesi bekleniyor.

Genellikle teknolojiyi sağlayan ülkede, gemilerden en az birine inşa etmeye tanıklık eden, bu tipteki diğer projelerin aksine, Türk tarafı, HSL’de beş geminin tümünü inşa ederek, ilk aşamalardan itibaren teknoloji transferine ve Make in India projeyi destekelemeye karar verdi.

Proje yetkilisi, Türkiye’nin tersaneleri uzun süredir dolu olduğu için teknoloji transferi ve tüm gemilerin Hindistan’da yapılmasıyla kaybedilecek bir şey yok. Türk mühendisler projeye yardımcı olmak için Hindistan’a gelecek şeklinde açıklamada bulundu.

Başlangıçta Türkiye’nin önde gelen beş tersanesinin sahipleri tarafından deniz gemi inşasında uzman ve yenilikçi çözümler sunmak üzere kurulan bir konsorsiyum olan TAIS, Haziran 2019’da beş adet 45.000- ton filo destek gemisi inşası için sözleşme imzalayacak. Ancak sözleşmenin imzalanması çeşitli siyasi veya mali nedenlerden dolayı ertelenmişti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan hükümetinin Jammu ve Keşmir’in özel statüsünü 2019’da iptal etme kararına yönelik eleştiri de bulunmasından dolayı ertelenmişti.

HSL daha önce Hindistan Donanması’na Güney Kore’nin Hyundai Heavy Industries (HHI) ile ortaklık kurarak filo destek gemileri inşa etmesini teklif etti, ancak bu şirket tarafından alınan teklif maliyet anlaşmazlıkları nedeniyle reddedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.