islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye’de İnternette Günde Yaklaşık 8 Saat Zaman Geçiriliyor

Türkiye’de İnternette Günde Yaklaşık 8 Saat Zaman Geçiriliyor
19 Kasım 2021 16:01
A+
A-

Türkiye’de internette günlük ortalama 7 saat 57 dakika zaman geçirildiği tespit edildi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ile bir toplantı gerçekleştirildi. Komisyon, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un yaptığı, ‘Türkiye’nin Dijital Dönüşüm ve Dijital Gelecek Sunumu’nu dinledi. Koç, yapay zeka, e-Devlet ve siber saldırı ile ilgili komisyona bilgiler verdi.

“İnternette Geçirilen Süre 7 Saat 57 Dakika”

Türkiye’de internet bağımlılığı ile ilgili tespitler veren Koç, dünya ortalamasında yediden yetmişe herkesin günde bir saatten fazla süreyi internette geçirdiğini kaydetti. Koç, “We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bu bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz. Yediden yetmişe, hepimiz internette dünya ortalamasından bir saatten daha fazla vakit harcıyoruz” diyerek verileri ifade etti.

“Toplumların Kovid-19 Öncesi Kalıplara Dönmesi Pek Olası Değil”

Koç dijital teknolojilerin, daha önce eğitimde, sağlıkta, çalışma hayatında ve ticarette toplumun tüm yönlerine bu oranda etki etmediğine dikkat çekerek, “Evde çocukların uzaktan eğitime katıldığı, birçok çalışanın uzaktan çalışmaya başladığı ve işletmelerin dijital iş modellerini benimsediği bir dönemi yaşıyoruz. Bu süreç bize gösterdik ki ekonomilerin ve toplumların Kovid-19 öncesi kalıplara dönmesi artık pek olası değil. Aslında teknolojiler, değişim süreçlerindeki problem alanlarına çözüm bulan öncülerdir diyebiliriz” dedi.

Dijital dönüşümün toplumda, teknoloji algısı oluşturduğunu açıklayan Koç, “Dijital dönüşüm denilince aklımıza genelde teknoloji geliyor, ama esasında dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal refahın artırılmasına yönelik insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirilen bütüncül bir dönüşümü ifade etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Pandemide E-Devlet’in Önemi

Pandemi sebebiyle gerçekleşen kapanmada, e-Devlet Kapısı’nın vatandaşların işlerini halletmesinde önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Koç, “e-Devlet vatandaşlarımızın işlemlerini hızlı ve Kovid tedbirlerine uyarak yapabilecekleri bir alan oldu. Gerek hizmetlere ulaşımın kolaylığı gerekse de ihtiyaç duyulan pek çok hizmetin bu süreçte entegre edilmesi e-Devlet Kapısı’na ilgiyi artırmıştır” diyerek sözlerini sürdürdü.

2019 yılında 1,1 milyar olan e-Devlet’e toplam giriş sayısının, 2020 yılında 2,3 milyarın üzerine çıktığını kaydeden Koç, “2021 yılı hedefimiz ise 3 milyar. 10 ayda 2,7 milyarı yakalamış durumdayız. Kullanıcı sayımız 57 milyonu aşmıştır. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Yürütülen çalışmalarımızın neticesinde ülkemiz uluslararası endekslerde büyük başarılara imza atmaktadır” sözlerini kulandı.

Yapay Zeka Stratejisi

Veriyi değere dönüştürmede kullanılan en önemli teknolojinin, yapay zeka olduğunu aktaran Koç, “Yapay zeka alanında olmazsa olmazımız ise Türkiye’nin verisinden Türkiye’ye değer üretebilmek, yerli ve milli yazılımlar geliştirerek ülkemize katkıda bulunabilmektir. Yapay zeka temelde insan gibi karar veren bilgisayar yazılımıdır. Bu yazılımlar, çevreden toplanan dijital verileri işleyerek çalışır. Günümüzde yapay zeka teknolojileri, araçlardan haberleşme sistemlerine, sağlıktan güvenliğe, cep telefonlarımızdaki sesli asistanlardan akıllı saatlere, endüstriyel otomasyondan bankacılık hizmetlerine kadar çok çeşitli ürün ve hizmetlerde kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Koç, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandığını söyleyerek, öncelikleri şu şekilde sıraladı:

“Yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, kaliteli veriye ve teknik alt yapıya erişim imkanlarını genişletmek,  sosyo- ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak olarak belirlendi. Bu stratejik öncelikler kapsamında 24 amaç ve 119 tedbir belirlenmiştir.”

Siber Saldırılarla İlgili de Bilgi Verildi

Siber saldırıların yüzde 85’inin insan kaynaklı olduğunu aktaran Koç, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bir kurumu ele geçirmek istiyorsanız, o kurumun çalışanlarından bir tanesinin kullanıcı adı, şifresini ele geçiriyorsunuz. Önce bilgi toplarsınız, o bilgiyi topladıktan sonra bir tane hedef belirlersiniz. Öncelikle içeri girmeniz lazım. O kullanıcının sosyal medyasına mesaj atarsanız, buna ‘oltalama saldırısı’ deriz. O kullanıcı size eliyle kullanıcı adını ve şifresini verir. Sonra siz sisteme girince ‘zıplama’ dediğimiz sunucular arasında kendi yetkinizi yükseltmeye başlarsınız. Tanıdığınız bir dostunuza bir bilgi notu atarsınız ama bilgi notu arasına bir yazılım eklersiniz. O arkadaşınız ‘bana bilgi notu’ yollamış dersiniz ve açarsınız sizin hesabınız ele geçirilir, böyle böyle en üst yetkilendirilmiş kişinin hesabına erişildikten sonra zararlı yazılım uyuyacak şekilde sunucuların içine konulur. Akıllı zararlı yazılımlar kendilerini normal trafik gibi hissettirirler.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.