islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye’deki 2. Büyük Volkanik Dağda Hareketlenmeler Var

Türkiye’deki 2. Büyük Volkanik Dağda Hareketlenmeler Var
19 Kasım 2021 16:06
A+
A-

Türkiye’nin en büyük 2. volkanik dağı olan Hasan Dağı’nda deprem sonrası hareketlilik başladı. Hasan Dağı’ndaki hareketliliğin takibi için çeşitli ölçüm aletleri kurularak kabuk hareketleri ve kabarmaların takibi yapılacak. Ayrıca sıcaklık ve gaz ölçümleri gerçekleştirilecek.

Ülkemizin en önemli dağlarından birisi ve Erciyes Dağı’ndan sonra ülkenin 2. büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı’nda depremler sonrası gerçekleştirilen inceleme ve ölçümlerde gözlemlenen hareketlilik uzmanları endişelendirdi. Magma tabakasında yükselmelerin yaşandığı Hasan Dağı’nda incelemeler yaptıklarını ifade eden Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen, “Depremlerin ardından yaptığımız incelemede magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük ve tespit ettik. Konuyla ilgili çalışmalarımız acil olarak başlatıldı” açıklamasında bulundu.

Deprem Sonrası Magma Tabakasında Yükselmeler Tespit Edildi

Aksaray ve Niğde il sınırlarında bulunan Hasan Dağı’nda, meydana gelen son depremlerin ardından gerçekleştirilen inceleme ve ölçümlerde magma tabakasında yükselmeler ile hareketlilikler tespit edildi. Yüksekliği 3 bin 268 metre olan Hasan Dağı’nın en son püskürmesinin Holosen döneminde, yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde meydana geldiği biliniyor.

“Depremler Volkanizmayı Etkiliyor”

Yaşanan son depremlerin ardından Hasan Dağı’nda ölçüm ve incelemeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Aksaray Afet ve Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, “Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani, ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde’de meydana gelen 5.1’lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar” dedi.

Teknolojik Cihazlarla Takip Edilecek

Ölçüm ve incelemelerde tespit edilen hareketlilik sonuçları sonrası Hasan Dağı’ndaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Cezmi Türkmen, “Dolayısıyla biz Hasan Dağı’nın volkanik aktivitesinin incelenmesi ve takip edilmesi gerektiğine karar verdik. Aksaray Üniversitesi bilim adamlarımız da takip edelim dediler. Böyle bir görüş birliği oldu aramızda. Bunu da projelendirdik. Oradaki çalışmamız şu: Özellikle Hasan Dağı’nda sensörler kuracağız, GPS’ler kuracağız ve ölçüm aletleri kuracağız. Fiziksel ölçüm aletleri kuracağız. Kabuk hareketlerini ve kabarmalarını takip edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Sıcak Su Çıkışları Var”

Türkmen, “Bazı bölgelerde sıcak su çıkışları var. Bunların ısılarını ölçeceğiz. Çünkü belli bir ısıda, normalde 55 derece ama bu ısı yükseldiği zaman bir hareketlilik var demektir. Bu volkanizmanın harekete geçmesinin birçok parametresi var. Ama biz bu parametrelerin hepsini ölçeceğiz. Sıcaklık ölçeceğiz, aynı zamanda gaz ölçümleri yapacağız. Kimyasal gaz ölçümleri yapacağız. Bunların hepsini tek potada değerlendireceğiz. Aynı zamanda bizim buradaki amacımız, volkanizma zaten birden bire aniden patlamaz. Öncelikle belirtiler var. Bu belirtileri biz çok rahatlıkla ölçebiliyoruz. Ama bizim amacımız normalde 2 veya 3 ay önce belirti veren bir volkanı daha önceden tespit edip, hareket ve aktivite varsa daha önceden tespit edip çalışma için zaman aralığı, zamanı artırmak. Tek amacımız bu. Hasan Dağı volkanizmasının da hareketliliğini takip edeceğiz bu projeyle” diyerek sözlerini sürdürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.