islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5995
EURO
34,8109
ALTIN
2.499,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye’den Rusya Ve Fransa’ya Rest

Türkiye’den Rusya Ve Fransa’ya Rest

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın çatışmalı bölge Donbass’da kullandığı ve Rusya ile Fransa’nın tepki gösterdiği Türk SİHA’ları hakkında konuştu.

Roma’daki G-20 Zirvesi’nde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Çavuşoğlu ardından düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu açıklamasında Ukrayna’nın kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Türkiye’de üretilmiş olabileceğini ancak kullanımının Ukrayna’ya ait olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin suçlanamayacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı, Rus bir muhabirin Donbass’ta Türkiye’de üretilen insansız hava araçlarının kullanılmasına ilişkin sorusu üzerine, şu ifadeleri kullandı:

“Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz.”

Çavuşoğlu ayrıca bazen farklı terör örgütleriyle mücadelede farklı ülkelerin silahlarıyla karşılaştıklarını belirterek, “Rusya da dahil olmak üzere. Biz asla Rusya’yı suçlamıyoruz. Ukrayna da bizim adımızı kullanmayı bırakmalı” diye konuştu.

Rusya ve Fransa tepki göstermişti!

Rusya, Ukrayna ordusunun, geçtiğimiz hafta Donbas’ta Rus yanlısı ayrılıkçıların kullandığı bir obüsün Bayraktar TB2 SİHA ile vurulma görüntülerini paylaşması üzerine tepkisini en üst perdeden dile getirmişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov konuyla ilgili, “Bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbas) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu” ifadelerini kullanırken, Lavrov ise Moskova’nın Donbas’ta Türkiye’de üretilen Bayraktar TB2 SİHA’larının kullanıldığına dair bilgiyi incelediğini, bu konuda Donetsk ve Lugansk yönetimleriyle temas halinde olduklarını belirtmişti.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, Ukrayna’nın kullandığı Türk SİHA’larına ilişkin, “Minsk anlaşmaları tarafından yasaklanan ağır silahların kullanımının artması ve Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın Bayraktar tipi bir insansız hava aracının kullanımına ilişkin açıklaması da dahil olmak üzere, doğu Ukrayna’daki düşmanlıkların artan yoğunluğundan endişe duyuyoruz” ifadesini kullanmıştı.

ETİKETLER: SİHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.