islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkiye’nin 15 Temmuz’dan aradığı BAE ajanı eski bakanın gözü cumhurbaşkanlığında

Türkiye’nin 15 Temmuz’dan aradığı BAE ajanı eski bakanın gözü cumhurbaşkanlığında
Mirat Haber Ajansı

Filistin görevden alınan El Fetih lideri Mohammad Dahlan, Filistin Yönetimi’nin başkanlığı için sürgünden dönmeye hazırlanıyor. Uluslararası politika analistleri, Dahlan’ın işaretlerinden birinin Filistin Yönetimi’ne (FY), Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) yönelik eleştirileriyle halk desteği kazanma girişimi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca Dahlan, El Fetih Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail ile ilişkileri yeniden başlatma kararını da eleştirerek halkın desteğini kazanmaya çalışıyor. Bunun yanısıra Abu Dabi, ABD, AB, Mısır ve İsrail de Dahlan’ın arkasında.

BAE ve İsrail’in en güvendiği adam

Bildirilenlere göre şu anda Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmek için arabuluculuk yapıyor, ayrıca İsrail ile yeniden başlama iş birliğini eleştirerek Abbas’a karşı puan kazanmak için de çalışmalarını sürdürüyor. İstihbarat kaynakları, Dahlan’ın El Fetih yetkilisi Jibril Rajoub’un Kahire’de yapılan uzlaşma görüşmelerinden çekilmesinde önemli rol oynadığını iddia etti. Bu, Dahlan’ın, seçimlerde başarılı olursa Filistin Yönetimi’ne fayda sağlayacak olan uzlaşmayı engellemek için Mısırlılarla ilişkilerini yoğunlaştırması anlamına geliyor. Uzun bir süredir Dahlan, Abbas’ın potansiyel halefi olarak görülüyordu. Filistin yönetimi ve FKÖ müzakerecisi Saeb Erekat’ın geçen ay ölümü, Dahlan’ın en güçlü rakiplerinden birini geride bıraktı.

Bununla birlikte, Dahlan-Abbas çatışması, FKÖ Tunus’tayken Dahlan’a güvenen merhum Başkan Yaser Arafat’ın zamanına kadar uzanıyor. FKÖ Oslo Anlaşmalarını imzaladığında ve Filistin Yönetimi kurulduğunda Arafat, Dahlan’ı Arafat’ın Gazze’de Hamas’a karşı sert eli olan bir güvenlik aygıtı kurması için görevlendirdi. Arafat’ın ölümünün ardından, 2006 seçimlerini Hamas’ın kazanmasıyla çatışmalar arttı. Abbas ve Dahlan 2014 yılına kadar, Batı Şeria’daki bir Filistin mahkemesinin Dahlan’ı yolsuzluk ve suistimal iddialarıyla suçladığı iddialarını karşılıklı paylaşmaya devam etti. Dahlan, Abbas’ı “karaladığı” gerekçesiyle iki yıl, rüşvet suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye casusluktan arıyor

Dahlan Türkiye’nin düiman olarak gördüğü ve 15 Temmuz hain darbe girişimnde Birleşik Arap Emirlikleri’nden darbecilere finansman getiren kişi olarak saptadığı, bu nedenle arama emri olan bir kişi. Dahlan Türkiye açısından daha önce Filistin’de bakanlık yapsa da bir Abu Dabi casusu statüsünde. Dahlan İsrail ve BAE desteğiyle Flistin Cumhurbaşkanı seçilirse Türkiye’nin yakalama emrini uygulayıp uygulamaması bir soru işareti. Dahlan hakkında The Guardian gazetesinin eski Orta Doğu Editörü David Hearst 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiğini yazmıştı. Son olarak, nisan ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca “askeri, siyasi ve uluslararası casusluk” suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında BAE için ajanlık yaptığı ifade edilen Dahlan’la ilişkili iki kişi gözaltına alınmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.