islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5040
EURO
34,5697
ALTIN
2.503,67
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

‘Türkiye’nin Kara Lekesi’ Müzeye Dönüştürülüyor

‘Türkiye’nin Kara Lekesi’ Müzeye Dönüştürülüyor
17 Ekim 2022 11:19
A+
A-

Türlü işkencelerle ön plana çıkan Diyarbakır Cezaevi müzeye dönüştürülüyor. 12 Eylül darbesinden birkaç ay önce açılan ve yapılan işkenceler nedeniyle dünyanın en kötü şöhrete sahip on cezaevi arasında yer alan Diyarbakır Cezaevinin müzeye dönüştürülme kararını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor.

Bartın’da meydana gelen maden faciası sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır ziyaretini ertelemişti. Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde türlü işkencelerle ön plana çıkan Diyarbakır Cezaevinin müzeye dönüştürülme kararını açıklaması bekleniyor.

NİHAİ KARAR VERİLDİ
Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre Uzun süredir müze ya da kültür merkezine çevrilmesi için tartışmaları süren ve bu konuda belli bir hazırlık da yapılan Diyarbakır Cezaevi ile ilgili nihai karar verildi.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK
Erdoğan, bu kararı Diyarbakır gezisi sırasında açıklayacaktı ancak Bartın’da yaşanan maden felaketi nedeniyle bu gezi ertelendi. Erdoğan’ın yeni bir tarih belirledikten sonra Diyarbakır’a gitmesi ve bu gezi sırasında kararı açıklaması bekleniyor.

Müze kararının açıklaması sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, cezaevinin temsili anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a vermesi planlanıyor.

12 EYLÜL’DEN BİRKAÇ AY ÖNCE AÇILDI
Cezaevinin koğuşlarının bulunduğu bölümler, gezenlere burada yaşanan işkence ve insan hakları ihlallerini anlatacak şekilde düzenlenecek. Aynı zamanda vatandaş son 20 yıl içinde cezaevlerinin nasıl değiştiğini, insan hakları anlamında nereye gelindiğini de görme olanağı bulacak.

Diyarbakır Cezaevi’nin bulunduğu alan ve binalar çok büyük olduğu için bazı bölümler konferans salonu gibi amaçlarla da kullanılacak.

Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül darbesinden birkaç ay önce açıldı. Darbe ve sonrası dönemde yapılan işkenceler nedeniyle dünyanın en kötü şöhrete sahip on cezaevi arasında yer aldı. 1980-1984 yılları arasında gördüğü işkenceler nedeniyle 34 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise sakatlandı.

BİRÇOK KADIN TECAVÜZE UĞRADI
Diyarbakır, cezaevinde kalanların anlattıkları yaşananların ne kadar korkunç olduğunu kelimelerin bile anlatamayacağını ortaya koyuyordu. Elektrik verme, dışkı yedirmenin en sıradan işkence olarak kabul edileceği cezaevinde, birçok kadının da tecavüze uğradığı biliniyor.

‘2 YIL BOYUNCA SU YÜZÜ GÖREMEDİK’
O dönem cezaevinde kalanlar arasında AK Partili eski milletvekili Orhan Miroğlu da bulunuyor. Daha önce yaşadıklarını kamuoyu ile paylaşan Miroğlu, 2 yıl boyunca su yüzü görmediklerini, bahçedeki buzların kırılarak cama dönüştürüldüğünü ve kendilerinin çıplak olarak bunların üzerinde süründürüldüğünü aktarmıştı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.