islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
ALTIN
2.294,85
BIST
9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

TÜRKİYE’YE GÖRE İSVEÇ VE FİNLANDİYA, NATO YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ!

TÜRKİYE’YE GÖRE İSVEÇ VE FİNLANDİYA, NATO YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ!
21 Ocak 2023 09:00
A+
A-

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Ankara’ya karşı üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediğini gördüğünü söyledi.

Daha önce Stockholm’de, Türkiye’de mitingleri yasak olan PKK destekçileri, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı bir dizi aşağılayıcı ifadeler ve jestler sergiledi. RIA Novosti kaynağı Ankara’daki İsveç büyükelçisinin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını, eylemle ilgili olarak protesto edildiğini bildirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, İsveçli meslektaşının planladığı Ankara ziyaretini iptal etti. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın avukatı, eylemle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu ve ceza davası açıldı. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, PKK eyleminin Ankara’nın, İsveç’in NATO’ya katılım başvurusunu onaylama sürecini zorlaştırma riski taşıdığını söyledi.

Akar, Hürriyet gazetesine verdiği demeçte, “İsveç ve Finlandiya’nın memorandum kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini görüyoruz. Terör örgütlerine desteğin durdurulması ve ihracat kısıtlamalarının kaldırılması yönünde somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Özellikle terörle mücadele, Türk kamuoyunun hassas şekilde takip ettiği bir konudur. NATO’ya katılmak isteyen bir ülkede 70 yıllık NATO üyesi bir ülkenin yani Türkiye’nin cumhurbaşkanına terör örgütü yandaşları tarafından gerçekleştirilen iğrenç eylemi şiddetle kınıyoruz” dedi.

Ayrıca, İsveç’i “derhal harekete geçmeye” çağırdı. Bakan, “Bu duruma sessiz kalmamız mümkün değil. Oradaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” dedi.

18 Mayıs 2022’de Finlandiya ve İsveç, Ukrayna’daki olaylar fonunda NATO Genel Sekreteri’ne ittifaka katılma teklifi verdiler. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in ittifak üyeliğine ‘evet’ diyemediğini, çünkü Türkiye’de yasaklanan PKK temsilcileriyle ilişkilerine dair güvencelerine inanamadığını söyledi. Daha sonra Türk tarafıyla yapılan müzakerelerin ardından İsveç ve Finlandiya temsilcileri, terörle mücadelede ülkelerin Ankara ile iş birliği yapacaklarını ve Türkiye’de yasaklı olan PKK’ya destek vermeyeceklerini belirttiler. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına yönelik itirazlarını geri çekti, ancak Erdoğan daha sonra Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde NATO başvurularının onaylanmasını parlamentoda değerlendirmeyeceğini söyledi.

Şu ana kadar, İsveç ve Finlandiya’nın Kuzey Atlantik İttifakı’na üye olma başvurusunu 30 ülkeden sadece ikisi olan Macaristan ve Türkiye onaylamadı.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230117/nato-1845379166.html

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.