Türkmenistan’da dükkânların önünde kuyruk olmak ‘yüce lideri’ itibarsızlaştırdığı için yasaklandı

Mirat Haber Ajansı

Türkmen bölge yetkilileri, devlet mağazalarının dışında sübvansiyonlu fiyatlarla yiyecek satan dükkanların önünde kuyruk olunmasını yasakladı. Karar cumhurbaşkanının oğlu Başbakan Yardımcısı Serdar Berdimukhammedov’un, mağazaların yakınındaki kalabalıkların babasının itibarını zedelediğini kamuoyuna açıklaması sonrasında geldi. Doğudaki Türkmenabat kentinde, devlet mağazalarındaki hatların sadece dört kişi uzunluğunda olabileceğine dair bir emir çıkarıldı. Emri bozanlar derhal hattan çekilecek ve olası tutuklamalarla karşı karşıya kalacak.

Ucuz pirinç alacaksan yüce lider portresi de alacaksın

Yeni yasak, ekonomik kriz ve gıda krizi ve sübvansiyonlu gıdaya ihtiyaç duyan insan sayısındaki çarpıcı artış nedeniyle getirildi. Devlet marketleri sübvansiyonlu yiyecekleri yalnızca sabah 6’dan akşam 8’e kadar satıyor. Bu tür mağazalardan her müşteri ayda bir litre pamuk ve ayçiçek yağı, bir kilogram şeker ve bir kilogram pirinç satın alabilir. Bazen mağazalarda yumurta ve tavuk da satılıyor. Medyada 13 Nisan’da güneydeki Mary kentinde yaklaşık 1000 kişinin her biri 2 kilogram donmuş et almak için saatlerce beklediği bildirildi. Bir kilogram et 36 manata mal oluyor, bu da devlet kontrolündeki kurda 10 dolara ve karaborsada 1 dolara denk geliyor. Eski Sovyet cumhuriyetinde aylardır gıda kıtlığı bildiriliyor. Koronavirüs salgını durumu daha da kötüleştirdi, ancak hükümet hem ekonomik krizi hem de ülkedeki COVID-19’un varlığını reddediyor. Müşteriler ayrıca devlet mağazalarından yüce liderlerinin portrelerini de satın almaya zorlanıyor.

Dünyanın en zengini olması gerekiyor ama en fakirlerinden

Türkmenistan, dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz kaynaklarına ev sahipliği yapmasına rağmen, son birkaç yıldır ekonomik krize yakalandı. Türkmenistan bu haliyle aslında bir Rus sömürgesi. Doğal gaz tamamen alınıp Rusya ve Almanya üzerinden Avrupa’da dağıtılıyor. Normalde az nüfus ve çok büyük doğal kaynaklarla dünyanın en zengin ülkelerinden biri olması gerekirken, diktatörlük ve halka ait  kaynakların çalınması nedeniyle toplum açlık ve sefalet içinde.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

16 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

16 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

18 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

18 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

20 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

21 saat ago