islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türkmenistan’ın Otoriter Lideri Senato Koltuğunu ‘Yüzde 100’ Oyla Kazandı

Türkmenistan’ın Otoriter Lideri Senato Koltuğunu ‘Yüzde 100’ Oyla Kazandı
Mirat Haber Ajansı

Türkmenistan’ın otoriter lideri Gurbanguly Berdimukhammedov, muhalefetin olmadığı ve yalnızca dolaylı oy hakkının olduğu bir oylamayla yeni kurulan bir senatonun üyesi olarak seçildi. Sıkı bir şekilde kontrol edilen ve izole edilmiş Orta Asya eyaletindeki devlet medyası, Berdimukhammedov’un pazartesi seçimlerinde oyların yüzde 100’ünü aldığını ve ona üst mecliste milletvekili olarak yeni bir pozisyon verdiğini bildirdi. 63 yaşındaki Berdimukhammedov, kişiliği devlet kültü etrafında inşa edilmiş bir devlet başkanı.

Sözde adil ve bağımsız seçim

Eylül 2020’deki anayasa değişiklikleri mecliste iki meclisli hale getirildiğinden, seçim, üst meclis veya Halk Konseyi için ilk oldu. Devlet medyası, 112 kayıtlı adayın üst meclisteki 48 sandalye için yarıştığını bildirerek, seçimlerin adil olduğunu ve bağımsız yerli gözlemciler tarafından izlendiğini vurguladı. Üst meclisin sekiz üyesi de Berdimukhamedov tarafından atanacak. Seçimler dolaylı oyla gizli oyla yapıldı, illerden ve başkent Aşkabat’tan 231 seçmen oy kullanabildi. Dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olarak kabul edilen eski Sovyet cumhuriyetinde yabancı gözlemcilerin oylamayı izlemesine izin verilmedi ve oy pusulasında hiçbir muhalefet adayı yoktu.

Parlamentonun iki odalı bir kuruma dönüştürülmesi haricinde, Berdimukhammedov’un Eylül ayında yasada imzaladığı anayasa değişikliklerinin diğer ayrıntıları büyük ölçüde bilinmemekte. Eleştirmenler, Berdimukhammedov’un anayasa değişikliklerini ömür boyu cumhurbaşkanlığını güvence altına almak, oğlu ve torunlarının nihai halefi için kullanmayı planladığını belirttiler. Berdimukhammedov, 2006’da otokrat Saparmurat Niyazov’un ölümünden sonra iktidara gelmesinden bu yana muhalefeti bastırdı ve kısıtlayıcı ülkede birkaç değişiklik yaptı. Ölen selefi gibi Berdimukhammedov, iktidarı elinde tutmaya yardımcı olmak için temel mallar ve kamu hizmetleri için sübvansiyonlu fiyatlara güvendi. Ülke, doğal gaz kaynakları açısından zengin olmasına rağmen, son yıllarda nakit ve gıdadan temel ihtiyaçlara kadar her şeyde kıtlıkla karşı karşıya kaldı.

ETİKETLER: Türkmenistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.