islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5838
EURO
34,7766
ALTIN
2.511,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkmenlerin “Berdimuhammedov İstifa” Gösterileri

Türkmenlerin “Berdimuhammedov İstifa” Gösterileri

Mirat Haber Ajansı

Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden Türkmen vatandaşlar, Türkmenistan’ın otoriter lideri Kurbankulu Berdimuhammedov’un istifasını talep etmek için Haziran ayında ardı ardına protesto gösterileri düzenlediler. En son miting 14 Haziran’da Kuzey Lefkoşa’da düzinelerce Türkmen vatandaş tarafından gerçekleştirildi. Berdimuhammedov’u bir diktatör olmakla ve Türkmen ulusuna yiyecek ve iyi bir yaşam sağlamaktan aciz olarak suçluyorlar. Türkmenistan dünyada en zengin doğal gaz kaynaklarına ve çok küçük bir nüfusa sahip olmasına ragmen, gaz Rusya’ya neredeyse bedavaya satılıyor ve halk bu zenginlikten yararlanamıyor.

Türkmenistan’da artan bir kıtlık olduğunu ve nüfus azalmasının devam ettiğini bildiren protestocular, Türkmenistan yetkililerinin gerçek felaketi görmezden geldiğini ve olası her türlü muhalefeti bastırdığını söylüyor, ülkenin insani bir krizinin sınırında olduğunu vırgulayan göstericiler, Berdimuhammedov’un yönetimini sona erdirme taleplerini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletecekler. Protestocular ayrıca yolsuzluk konusunda bir baskı ve Nisan ayında Lebap ve Mari’nin doğu bölgelerinde yaşayanlara şiddetli fırtına ve yağmurların neden olduğu sorunları çözme konusunda yardım istedi. Benzer protestolar 11 Mayıs ve 20 Mayıs’ta Kuzey Kıbrıs’ta yapıldı.

ABD’deki Türkmenler de son haftalarda benzer protestolar düzenlediler. Ülke dışında yerleşik yeni kurulan muhalif Türkmenistan’ın Demokratik Seçimi hareketi, Haziran ayı başında Türkmenistan’ı Berdimuhammedov’u diktatörlük rejiminden kurtarmak amacıyla protestolar düzenlemeyi planladığını açıkladılar. Mesleği diş hekimliği olan Berdimuhammedov eski cumhurbaşkanı Niyazov’un gözüne girmiş, Aralık 2006’da otokratik selefi ölünce de eski Sovyet cumhuriyetini demir yumrukla yönetmeye başlamıştı.

ETİKETLER: Türkmenistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.