islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5629
EURO
34,8962
ALTIN
2.428,69
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Ukrayna Krizi Avrupalı Devletleri Birbirine Düşürdü!

Ukrayna Krizi Avrupalı Devletleri Birbirine Düşürdü!
11 Şubat 2022 09:15
A+
A-

Rusya-Ukrayna krizinde karşı karşıya gelen ABD ve İngiltere (Anglosaksonlar) ile Avrupa bu kez Polonya üzerinden bilek güreşine tutuştu. İngiltere geçen hafta Ukrayna ve Polonya ile yeni bir güvenlik anlaşmasına hazırlandıklarını duyurmuştu. İngiltere’nin partneri, Polonya’ya asker yığan ABD. Almanya ve Fransa ise kendilerini devre dışı bırakacak anlaşmaya karşı Berlin’de Polonya ile birlikte “Weimar Üçlüsü”nü topladı.

Ukrayna sınırında Rusya ve Batı arasındaki jeopolitik gerilim had safhaya çıkarken, Avrupa ve Anglosaksonlar (ABD, İngiltere) Polonya üzerinde hakimiyet kurmak için bilek güreşine tutuştu.

Geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Ukrayna ve Polonya ile gerçekleştirdiği toplantıda, yeni bir güvenlik anlaşmasının zemininin hazırladığı duyuruldu. Brüksel’i devre dışı bırakacak olan anlaşmaya karşın alarm durumuna geçen Avrupa Birliği’nin (AB) iki lokomotif ülkesi Fransa ve Almanya ise Berlin’de Polonya ile üçlü zirve gerçekleştirdi.

AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE HAMLE 
İngiltere ve Polonya başbakanları, geçen hafta Ukrayna’da bir araya gelerek üçlü bir zirve gerçekleştirmişti. Görüşmenin ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bölgesel güvenliği güçlendirmek amacıyla işbirliğine ilişkin üçlü bir belge imzalamalıyız” sözleriyle, Avrupa’nın göbeğinde, AUKUS benzeri olası bir ittifakı gündeme getirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’nın Polonya ve İngiltere’den oluşan üçlü bir ittifak kurulmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtmesi, Berlin ve Paris’te alarma sebep oldu.

WEIMAR ÜÇLÜSÜ VURGUSU 
Bu gelişmeden hemen bir hafta sonra, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrjez Duda ile Ukrayna krizi ekseninde Berlin’de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından üç lider bir ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan ve konuşması sırasında “Weimar üçlüsü” vurgusu yapan Scholz, üç ülkenin ortaklaşa hareket edeceğini ve Avrupa’nın güvenliği için çalışacağını vurguladı. Macron ise, üç liderin geçen hafta anlaştığını ve bu anlaşmanın önümüzdeki haftalarda da devam edeceğini söyledi.

GİZLİ ORTAK ABD 
İngiltere’nin Polonya girişiminde gizli ortağı ABD, Ukrayna krizini fırsata çevirerek, Polonya’ya binlerce asker yığdı. Washington yönetimi geçtiğimiz günlerde Polonya’da mevcut 4 bin ABD askeri sayısına bin 700 kişilik bir takviye yapacağını açıklamıştı.

Polonya’daki asker sayısını 6 bin civarına yükseltecek olan ABD, birliklerin başına da Afganistan’dan çekilme fiyaskosunu yöneten ve 11 Eylül 2021 tarihinde ülkeden ayrılan son ABD askeri olarak sembolleşen Tümgeneral Christopher Donahue’yu atamıştı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.