islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8712
ALTIN
2.429,70
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İran’dan Yeni Bir Füze

İran’dan Yeni Bir Füze

İran’ın yeni “balistik füze” haberi Ortadoğu’da olmasa bile ABD ve İsrail’de suni bir gündemin oluşmasına sebep oldu. İran, Hayber Şikest (Hayber Kıran) isimli 1450 kilometre mesafeli füze ürettiğini ileri sürdü.

İran’ın bu açıklaması, gerginlik politikası güden ABD ve İsrail tarafından kullanılmaya başladı. Her üç ülke, 1970’dan beri birbirine yönelik düşmanca söylemler kullanarak halklarını bu şiddet sarmalına inandırıp mevcut sistemlerini sürdürmeyi tercih ediyor. Oysa, Ayetullah Humeyni’ye “devrim” yaptıranın ABD olduğu artık bütün dünya tarafından biliniyor. İran Şahı Rıza Pehlevi, ABD’nin bütün itirazlarına rağmen Nükleer santral programına devam edince, ABD’nin desteklediği Humeyni, Şah’ı devirmiş ve Nükleer programı 30 yıl boyunca durdurmuştu. Ancak bölgede yeni gerginliğe ihtiyaç duyulduğunda İran molla rejimi bu santrali devreye soktuğunu açıklayarak üç ülkenin birbiri ile görüntüde didişmesini sağlamış oldu.

İran devlet televizyonu, Tahran ve Washington’un 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için dolaylı görüşmeleri yeniden başlatmasından bir gün sonra, İran, dün 1.450 kilometre menzilli yeni bir yerli füzeyi görücüye çıkardığını bildirdi.

Ortadoğu’daki en büyük füze programlarından birine sahip olan İran, balistik füzelerinin 2.000 km’ye (1.200 mil) kadar menzile sahip olduğunu ve bölgedeki baş düşmanı İsrail ve ABD üslerine ulaşabileceğini söylüyor.

İran devlet medyası, “Bu uzun menzilli füze, Devrim Muhafızları tarafından yurt içinde üretiliyor. Yüksek isabet oranına sahip, katı yakıtla hareket ediyor ve füze kalkanlarını delme yeteneğine sahip” olduğunu öne sürdü. Ancak İran’ın bu tarz gerçekdışı haberleri sıkça yayımladığı da biliniyor.

Tahran, füze programını ABD, İsrail ve diğer düşmanlara karşı önemli bir caydırıcı olarak görüyor.

İran silahlı kuvvetleri genelkurmay başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, “İran balistik füze programını ilerletmeye devam edecek.” İran basınında çıkan haberlere göre, Muhammed Bakıri yeni füzenin sergilendiği Devrim Muhafızları üssünde düzenlenen törende söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.