islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uluslararası Af Örgütü: “Mısır’da Gazetecilik Suç”

Uluslararası Af Örgütü: “Mısır’da Gazetecilik Suç”
4 Mayıs 2020 12:39
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü, Mısır’daki gazeteciliğin Sisi rejimi gözünde etkili bir suç haline geldiğini söylüyor. Yetkililer medya kuruluşlarını ve muhaliflerini açıkça sıkıştırıyorlar. Mısır’daki koronavirüs enfeksiyonlarının sayısı artmaya devam ederken, hükümet şeffaflığı korumak yerine bilgi üzerindeki denetimini artırıyor. Sivil toplum kuruluşu, hükümetin basın özgürlüğü konusundaki artan baskısında gözaltına alınan 37 gazeteci vakasını belgeledi. Birçoğu, 2015 terörle mücadele yasası kapsamında terörizmin tanımını her türlü muhalefeti ve gazeteciliği kapsayacak şekilde genişleten “yanlış haber yaymak” veya “sosyal medyayı kötüye kullanmak” gibi her tarafa çekilebilcek yoruma açık iddialarla suçlanmakta.

2013 yılında darbeci general Sisi’nin iktidara gelmesinden sonra, Mısır’ın televizyon programları ve gazetelerinin çoğu hükümet eleştirilerinden uzaklaştı ya da kapatıldı. Özel mülkiyete ait birçok Mısır haber merkezi de ülkenin istihbarat servisine bağlı şirketler tarafından sessizce satın alındı. Ancak raporda, devlete ait medya kuruluşları için çalışan 12 gazetecinin bile sosyal medyada çeşitli özel görüşlerini ifade etmekten için hapse girdikleri belirtiliyor.

Cezaevi koşullarını övmek ve devletin siyasi muhaliflerini lekelemek gibi resmi çizgiyi takip etmeyenler işlerini kaybetti, sorgulandı ya da hapsedildi. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayan Uluslararası Af Örgütü, Mısırlı yetkilileri sansürlerini, tacizlerini ve gazetecileri sindirmeye on vermeye ve “yalnızca işlerini yürüttüğü için” gözaltına alınanları serbest bırakmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.