islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5670
EURO
34,7178
ALTIN
2.411,47
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

UMH’den Sisi’ye: Önce Sirte Sonra Masa

UMH’den Sisi’ye: Önce Sirte Sonra Masa

Mirat Haber Ajansı

Ülkenin uluslararası kabul görmüş hükümetiyle ittifak eden Libyalı birlikler, stratejik şehir Sirte’ye ilerlerken darbeci general Hafter’in ana destekçisi darbeci general Sisi ateşkes istemekte. Son savaş alanı kazanımlarını Trablus çevresinden kaçan darbeci general Halife Hafter’in güçlerinden alan Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri, kendilerinden emin. Hafta sonu Halife Hafter tarafından yönetilen sözde Libya Ulusal Ordusu’nun destekçisi Mısır’da, tek taraflı bir ateşkes önerisinde bulundu. Başkenti ele geçirmek için bir yıl süren bir kampanya yürüten Hafter, yenilgiden sonra yeni bozgunlarla karşı karşıya. Teklif, Ulusal Mutabakat Hükümeti UMH tarafından reddedildi. Uluslararası kabul görmüş GNA içişleri Bakanı Fethi Başağa, hükümet tarafının ancak Sirte’yi ve aynı zamanda Cufra hava üssünü aldıktan sonra siyasi görüşmelere katılacağını söyledi. UMH Başbakanı Faiz el-Sarraç, birliklerini Sirte’ye doğru ilerlemeye çağırdı. Trablusla müttefik kuvvetlerinin sözcüsü Mohammed Gnunu, Sirte’nin hemen dışında ele geçirildiği iddia edilen tankların ve araçların görüntülerini yayınladı. Ancak Haftar’ın askeri medya birimi, güçlerinin Türk yapımı bunların kendilerine ait olmadığını iddia etti. Haftar’a sadık medya ABD heyetinin Bingazi’de olduğunu iddia ettikleri olay da dahil olmak üzere, son haftalarda birçok kez benzer propaganda yapmaya çalışıyorlar.

Körfeze adını veren ve Kadafi’nin memleketi olarak bilinen Akdeniz kıyı kenti Sirte, hala Hafter güçleri tarafından tutulan ülkenin doğusundaki büyük petrol sahalarına açılan bir kapı. Sirte’yi almak, Trablus hükümetine sadık birliklerin doğuya daha da fazla baskı yapmasının ve potansiyel olarak Hafter’le ittifak yapan kabilelerinin bu yılın başlarında kapattığı hayati petrol tesislerinin, terminallerin ve petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmesinin yolunu açacak ve darbeci generalin ana gelir kaynağını kesecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.