islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Matematikte X , Aborjinler ve Japon Monarşisi

Matematikte X , Aborjinler  ve Japon Monarşisi
9 Aralık 2021 16:43
A+
A-
  1. Matematikte Bilinmeyen Neden “x” ile İfadelenir?

Ömer Hayyam, her ne kadar daha çok rubaileriyle bilinse de matematik, geometri ve astronomide de önemli katkılar yapmıştır. 3. dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserinde bilinmeyen rakamın yerine bize de geçmiş olan Arapça’daki “şey” kelimesini kullanmıştır. İlerde bu eseri diğer dillere çevrilirken İspanyolcaya “Xay” olarak geçmiştir. Daha sonra bu kelime ilk harfine indirgenerek bilinmeyen rakamın simgesi “x” olarak kullanılmaya başlanmıştır.

  1. Aborjinler Hakkında İlginç Bilgiler

18.yyda sömürgeciler gelene kadar dış dünyadan uzak yaşayan Avusturalya yerlilerinde Aborjinler oldukça ilginç bir yaşam tarzına sahiptiler.

  • Avustralya yerlilerinin inanç sisteminde hiyerarşi yoktur. Her tanrı ve ruh eşit derecede güçlü, aynı ölçüde önemlidir. Bu nedenle Aborjinler kendi aralarında da herhangi bir sosyal hiyerarşi oluşturmayarak inançlarını yaşam biçimlerine yansıtmaya çalışmışlardır.
  • Aborjinler kendilerini yaşadıkları toprakların sahibi olarak görmezler. İnançlarına göre, bu toprakları ataları ve efsanevi varlıklar adına kollar ve kullanırlar.
  • Genellikle bir bitki ya da hayvan olan totem, grubun simgesi kabul edilir.
  • Kabile içinde kimin kiminle evlenebileceği kurallara bağlanmış. Kabilenin iki alt grubundan birinden olan bir erkek, ancak öteki alt gruptan bir kızla evlenebilir.
  • Genç erkeklerin çoğu acıyla sınanır. Bir dizi dinsel törenle, derin gizlere ortak olup kendilerini kabileye kanıtlarlar.
  • Hiçbir şeyi israf etmezler. Kadınların saçlarını bile! Kadınların uzun saçlarını bir ip gibi kullanarak oklarının uçlarını mızraklara bağlarlar. Ayrıca saç tutamlarını örerek alet kemerleri ve çok kullanışlı kayışlar yaparlar.

Ancak günümüzde toplam nüfusları sadece %1,5 kadar olan Aborjinler, yüzyıllar boyunca yaşadıkları soykırımları 1988 yılında Sidney’de 5 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirerek hayata kalma mücadelelerini ‘’Yas Yılı’’ olarak kutlamışlardır.

  1. Japon Monarşisi Hakkında 5 İlginç Gerçek
  • Japon Monarşisi Dünya’nın en eski monarşisidir ve kökleri MÖ 660’a, ilk imparator Jimmu’ya kadar dayanır. Japonlara göre, Japon hanedanlığının günümüzdeki ailesi, imparator Jimmu’nun soyundan gelmektedir. Bazı insanlar bu iddiaya şüpheyle yaklaşsa da aksini kanıtlayabilen olmamıştır.
  • 2500 yıllık bir geçmişleri olmasına rağmen, 1990’larda Japon hanedanının soyu neredeyse tükeniyordu. Neyse ki, 2006 senesinde bir erkek varis doğdu ve bu soy krizi bir başka gün çözülmek üzere tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.
  • Bir Japon efsanesindeki inanışa göre Japon kraliyet ailesinin bir tanrıçadan geliyor. Efsaneye göre, binlerce yıl önce imparator Jimmu, Amaterasu ile doğrudan bağlantısı olan bir soydan geliyordu. Şinto dininde Amaterasu, güneş tanrıçasıdır ve genellikle tüm evrenden sorumlu tanrıça olarak tasvir edilir.
  • Şu anki Japon hükümdarı İmparator Naruhito, dünyadaki son imparatordur ve kalan en yüksek rütbeli unvana sahiptir. Dünya üzerinde hala birkaç başka meşru hanedanlık olmasına rağmen Japon imparatoru dışında kimse imparator unvanına sahip değil.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.