islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

UNICEF Sözcüsü: Gazze’de “çocuklara karşı savaş” yaşanıyor

UNICEF Sözcüsü: Gazze’de “çocuklara karşı savaş” yaşanıyor
21 Mart 2024 16:12
A+
A-

UNICEF Sözcüsü James Elder, Gazze‘deki durumu “çocuklara karşı savaş” olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Elder, Gazze’nin çocuklar için uygun olmadığını vurguladı. Elder, 7 Ekim 2023 saldırılarından sonra Gazze’yi ikinci kez ziyaret ettiğini söyledi. “Çaresizlik, yorgunluk ve açlık hakim” dedi. Ve Refah’a yönelik muhtemel bir kara saldırısından büyük korku duyduklarını belirtti. Elder, Gazze’nin Nasır Hastanesi’ni ziyaret etti ve durumun kötü olduğunu belirtti. “Yaralı çocuklara hizmet veren Nasır artık çalışamıyor” dedi. İki diğer hastaneyi de ziyaret ettiğini, hastanelerin çok yoğun olduğunu ifade etti. Tıbbi malzeme eksikliğine dikkat çeken Elder, UNICEF’in hastanelere yardım sağladığını, ancak Gazze’nin kuzeyine daha fazla destek gerektiğini vurguladı.

Elder, Gazze’deki 36 hastaneden 20’sinin artık hizmet veremediğini belirtti ve şunları söyledi:

“Gazze’de en çok zarar görenler çocuklar. UNICEF, buradaki durumu ‘çocuklara karşı savaş’ olarak tanımlıyor. Genellikle krizlerde en çok etkilenen çocuklar olur. Gazze’de, çocukların oranı yüzde 40’a yaklaşıyor, normalde bu yüzde 20 civarındadır. 10 binden fazla çocuk hayatını kaybetti, ve sayı yükseliyor. Enkaz altında kalanların sayısını bilmiyoruz. Bu, çocuklar için tam bir felaket. Birçokları açlıkla karşı karşıya, kıtlık çok yakın.”

Elder, Gazze’deki çocukların yoğun psikolojik stres altında olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra çözüm olarak “ateşkesin sağlanması” gerektiğini belirtti. “Gazze’de çocuklar, ateşkes olmadan savaş ortamında yaşamaya devam edecek. Burası şu an çocuklar için uygun değil, fakat 1 milyondan fazla çocuk burada. Ateşkes sağlanmalı ve onların ihtiyaç duydukları bakımı alabilmeleri için çalışmalıyız.” dedi. Elder ayrıca, Filistinlilerin güçlü bir toplum olduğunu, savaşın bitmesi ve uluslararası toplumun desteğiyle geleceklerini yeniden inşa edebileceklerini vurguladı.

Elder, Gazze’deki durumun ciddiyetini vurgulayarak, evlerin ve binaların büyük bir kısmının harabeye döndüğünü söyledi. Çocukların yaşadığı psikolojik travmanın, önemli bir sorun olduğunu belirtti. Savaşın devam etmesi ve çocukların zihinsel olarak baskı altında kalması durumunda, gelecek nesiller için demografik bir felaketin oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Elder, Gazze’ye yardımın ulaşmaya başladığını ancak yeterli olmadığını belirtti. UNICEF, DSÖ ve WFP gibi kuruluşların sahada olmasına rağmen ihtiyaçların arzı aştığını ifade etti. Gazze’ye daha fazla yardım girişinin sağlanması, karadan gelen yardımlara daha az kısıtlama getirilmesi ve insani yardım ekiplerinin çalışmalarına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Han Yunus’ta binaların, üniversitelerin ve evlerin enkaz haline geldiğini belirten Elder, 20 yıllık BM kariyerinde bu kadar yıkıcı bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Refah’ta sürekli insansız hava araçlarının sesleri duyulduğunu, insanların korku içinde yaşadığını, kalabalık nedeniyle temizlik sorunlarının yaşandığını ve su ile sanitasyon sistemlerinin bozuk olduğunu belirterek, “Gazze, insanlar için gerçekten zorlu bir yer” dedi.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: GAZZE, Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.