islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0539
EURO
37,6396
ALTIN
2.732,88
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Yağmurlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C

21 Mart Nevruz Bayramı nedir?

21 Mart Nevruz Bayramı nedir?
21 Mart 2024 14:50
A+
A-

21 Mart Nevruz Bayramı nedir ve neden kutlanır?

Nevruz Bayramı, 21 Mart’ta kutlanan ve baharın habercisi olan önemli bir bayramdır. Birçok topluluk için özel bir gün olan Nevruz, Türk kültüründe Ergenekon Destanı’na dayanır ve doğanın canlanması ile yeni bir yaşamın başlamasını simgeler. Binlerce yıldır kutlanan bu bayram, 2010’da Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Nevruz Bayramı ilan edilmiştir.

Baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz, tarihi kökenleri çok eskiye dayanan önemli bir gündür. Türk tarihinde bilinen en eski zamanlardan itibaren kutlandığı gözlemlenir.

Nevruz Bayramı, 21 Mart’ta kutlanan ve birçok topluluk için özel bir gün olan bir bayramdır. Kuzey yarımkürede yaşayanlar için ilkbaharın müjdecisi olan Nevruz, aynı zamanda Zerdüşt ve Bahai inançlarında kutsal bir gün olarak kabul görür. Kürt ve İran mitolojisinde Demirci Kawa Efsanesi’ne, Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında ise Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışını temsil eden baharın gelişi olarak kutlanmaktadır.

Bu binlerce yıldır kutlanan bayram, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Nevruz Bayramı ilan edilmiştir.

Türk kültüründe Nevruz’un önemi nedir?

Türk kültüründe, Nevruz’un önemi Ergenekon Destanı ile başlar. Şecere-i Türk adlı eserden öğrendiğimize göre, bu destanı şu şekilde anlatırlar:

Kavimlerin bir araya gelerek Göktürkleri yenip büyüklerini öldürdükleri, küçüklerini köle yaptıkları ve mallarını yağmaladıkları bir günle başlar. Bu karmaşadan kurtulanlar, kadınları ve atlarıyla birlikte memlekete dönerler. Geldikleri yerde akarsular, meyve dolu ağaçlar ve çeşitli av hayvanları görürler. Bu manzara karşısında büyük bir sevinç duyanlar Tanrı’ya şükredip bu yere Ergenekon adını verirler.

Bu olaydan 400 yıl sonra nüfusları o kadar artar ki, bulundukları bölgeye sığamazlar. Bir demircinin önerisiyle dağın geniş kısmına odun ve kömür koyarak ateşe verirler. Dağ eriyip akınca, devenin geçebileceği kadar yol açılır ve dışarı çıkarlar. O günden beri bu inanış sürer ve her 21 Mart Nevruz Bayramı olarak kutlanır.

Bu destanla, doğanın yeniden canlanmasını ve yeni bir yaşamın başlamasını anlatırlar. Bu bayram aynı zamanda, bereket ve iyiliği simgeler.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM