islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ürdün Suudların eline geçmesinden korkarak El Aksa’nın velayetini savundu

Ürdün Suudların eline geçmesinden korkarak El Aksa’nın velayetini savundu

Mirat Haber Ajansı

Ürdün Haşimi Krallığı, Kudüs’ün İslami kutsal yerlerinin İsrail ile Suudi Arabistan arasında gelecekte herhangi bir normalleşmede ele geçirilebileceğine dair endişelerin ardından El Aksa Camii’nin velayetini üstlendi. ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminin kalan bu haftalarında endişeler özellikle güçlü. Amman’daki Dışişleri Bakanlığı Çarşamba gecesi El Aksa Mabedi’nin “tarihi ve hukuki statükoyu değiştirme girişimleri” olarak adlandırdığı şeye meydan okuyan bir açıklama yaptı. Uyarı, görünürde doğrudan bir olaya değinmeden yayınlandı, ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Muhammed Bin Salman arasındaki görüşmenin ardından geldi. Suudi Veliaht Prens, İsrail ve ABD medyasında yer almasına rağmen toplantının gerçekleştiğini yalanladı. Ürdünlüler, işgal devleti ile Ürdün’ün güney sınırındaki mutlak monarşi arasındaki bir anlaşmayı daha cazip kılmak için için Suudilere El Aksa’nın velayetinin sunulmasından korkuyor.

Amman’ın açıklaması, ABD Başkanı seçilen Joe Biden ile Ürdün Kralı Abdullah arasındaki bir çağrı sonrasında geldi. Bu, açıklamanın iki lider arasında koordine edildiğini gösteriyor. Kutsal Şehir’deki statüko, İsrail’in Kudüs’ü işgaline rağmen, Mescid-i Aksa’nın yanı sıra Hz. Ömer Camii ve diğer İslami ve Hristiyan sitelerin vesayetinin Ürdün’ün elinde olması yönünde. Bu değişikliklerin şiddetli bir tepkiyi tetiklemesi muhtemel. Bu haftanın başlarında Kuzey Suudi Arabistan’da Bin Salman ile görüşmek üzere gelen Netanyahu ile uçakta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Müslüman siteleri Suudi Arabistan’a vererek statükoyu değiştirme eğiliminde oldukları söyleniyor. Bu da “normalleştirme anlaşmasının” en önemli parçası.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.