islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ÜRDÜN’DEN RAMAZAN’DA GAYRİMÜSLİMLERE YASAK TALEBİ

ÜRDÜN’DEN RAMAZAN’DA GAYRİMÜSLİMLERE YASAK TALEBİ
25 Nisan 2022 11:30
A+
A-

Arap Bakanlar Komitesi, İsrail’in Kudüs’te yasa dışı politikalarına karşı olağanüstü toplantı yaptı.

Kudüs Şehrinde İsrail Politikaları ve Önlemlerine Karşı Uluslararası Eylemden Sorumlu Arap Bakanlar Komitesi”, İsrail’in Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik ihlallerini kınadı. Öyle ki geçtiğimiz günler içerisinde de iyice tırmanmış olan bu ihlaller yüzlerce yaralanma ve tutuklamalara sebep oldu.

Komite yaptığı açıklamada, “Bu ihlallerin her yerde Müslümanların duygularına açık bir provokasyon olduğu ve bölgede güvenlikle beraber istikrarı da tehdit eden bir şiddet döngüsünü ateşlemekle tehdit ettiği” konusunda uyardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, Mescid-i Aksa’daki Muğrabi Kapısı’nın kapatılması ve Ramazan’ın son on gününde gayrimüslimlerin girişlerinin engellenmesi çağrısında bulunarak, Kudüs’teki kutsal mekanları siyasetin üzerinde sürekli ve birleştirici bir konu olarak nitelendirdi. Aynı zamanda Ürdün’ün Kudüs’ü ve kutsal mekanlarını korumak için tüm adımları atacağını söyledi.

Al-Safadi, İsrail’in Tapınak Dağı’ndaki tarihi ve kanuni konuma saygı duymasının ve 2000 yılından önceki haline dönmesi gerektiğinin zorunlu olduğunu tekit etti. Bunun da “El Aksa Camii ve Tapınak Dağı, yüz kırk dört dönümlük bir alana sahip, tamamen Müslümanlar için bir ibadet yeridir, Gayrimüslimlerin ziyareti ise Ürdün Vakıflar ve İslami Vakıflar Bakanlığı’na bağlı İslami Vakıflar Dairesi tarafından organize edilecek bir düzenlemeyle ancak mümkün olabilir.” şeklindeki bir anlayışla mümkün olacağını söyler.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al-Maliki ise İsrail’i Mescid-i Aksa’daki statüyü değiştirmek için çalışmakla suçlayarak, “İsrail, Mescid-i Aksa’nın tarihi konumunu ihlal ettiği gibi Filistinlilerin ibadet hakkını da ihlal ediyor.

Yapılan açıklamada, İsrail’in tüm Filistin topraklarında tırmanan uygulamalarını durdurması, Gazze Şeridi’ndeki kuşatmayı kaldırması, güvenlik ve barışı tehdit eden tüm icraatları durdurması ve iki devletli çözümle birlikte adil bir sonuca ulaşma gereğini vurgulayan kapsamlı bir barış çözümü hakkında çalışması hususlarında tekitte bulundu.

Ürdün Kralı II. Abdullah, Kudüs’teki son gelişmelerle ilgili sanal bir toplantıya başkanlık ederken, İsrail’in mevcut tarihi ve yasal konuma saygı göstermesinin zorunluluğunu yineledi. Bunda da Kudüs şehri ve kutsallarını korumanın, şehrin kimliğini korumak adına Ürdün’ün bir Ürdün önceliği olarak kalacağına itibara almaktadır.

Ürdün, Arap zirvesinin başkanı sıfatıyla Krallığın başkanlığını yaptığı ve üyeleri arasında Filistin, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Fas ve Tunus’un da bulunduğu komiteyi, Kudüs’teki durumu ve terörü durdurmanın yollarını, aynı zamanda İsrail ve Batı Şeria’da yaklaşık bir aydır devam eden kanlı şiddetin ardından tansiyonun yükselmesiyle birlikte kapsamlı bir sükunetin yeniden sağlanması yollarını görüşmek üzere toplanmaya çağırdı.

Bugünkü toplantı, geçen yıl 2021’de Arap Birliği Bakanlar Konseyi tarafından oluşturulan komitenin dördüncü toplantısıdır. Nitekim komite, son toplantısını Arap Birliği Konseyi’nin bakanlar düzeyindeki 157. olağan oturumunun çalışmalarıyla birlikte geçen Eylül’de Kahire’de gerçekleştirdi.

Arap Bakanlar Komitesi, Arap Birliği Konseyi’nin bakanlar düzeyinde yaptığı olağanüstü toplantısında “İsrail’in Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah mahallesi de dahil olmak üzere Kudüs’e ve halkına yönelik ihlallerine ilişkin” 05/11/2021 tarihinde gerçekleştirilen, Arap Birliği’nin 8660 sayılı kararı uyarınca kuruldu.

Komite, üye devletler arasında koordinasyonu ve istişareyi sürdürmeyi ve Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri ve diğer etkili ülkelerle uluslararası ve bölgesel olarak hareket edip iletişim kurmayı ve onları Kudüs’teki yasadışı İsrail politikalarını ve önlemlerini durdurmak için pratik adımlar atmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bu toplantı, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yael Limbert ve İsrail ve Filistin İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hadi Amr’ın da aralarında bulunduğu bir Amerikan heyetiyle görüşmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Safadi, toplantı boyunca İsrail’in Filistin’deki tarihi ve hukuki duruma ve Mescid-i Aksa’ya saygı duyması, ayrıca ibadet edenlerin Kudüs’te sükuneti yeniden sağlama özgürlüğünün sağlanması hususlarını sıklıkla yineledi.

Safadi, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Kudüs’teki durum ve gerilimi sona erdirmenin ve krizi çözmek için gerçek bir siyasi ufuk bulmanın yolları üzerinde odaklanan bir telefon görüşmesi yaptı.

Batı Şeria’daki çatışmaların şiddetlenmesi, Ramazan ayının bu kez Yahudilerin Fısıh ve Hıristiyanlar için de Paskalya Bayramına denk gelmesi nedeniyle de durumun bir patlak vermesi korkusunu artırdı.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.