islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4687
EURO
34,7835
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Üst düzey milletvekili, IAEA’nın İran’ın nükleer tesislerinin görüntülerine erişemeyeceğini söyledi

İran’ın parlamento başkanı yaptığı açıklamada, Tahran ile BM nükleer gözlemcisi arasındaki üç aylık bir izleme anlaşmasının Cumartesi günü sona erdiğini söyleyerek, ajansın artık nükleer tesislerin görüntülerine erişemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Üst düzey milletvekili, IAEA’nın İran’ın nükleer tesislerinin görüntülerine erişemeyeceğini söyledi
Mirat Haber Ajansı

İran’ın parlamento başkanı yaptığı açıklamada, Tahran ile BM nükleer gözlemcisi arasındaki üç aylık bir izleme anlaşmasının Cumartesi günü sona erdiğini söyleyerek, ajansın artık nükleer tesislerin görüntülerine erişemeyeceğini de sözlerine ekledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) başkanı Rafael Grossi, Pazar günü öğleden sonra bir basın toplantısı düzenleyecek. IAEA, Tahran ile altı güç arasındaki 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için görüşmeleri etkileyebilecek olan izleme düzenlemesinin genişletilmesi konusunda İran ile görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Mohammad Baqer Qalibaf, 22 Mayıs’tan itibaren ve üç aylık anlaşmanın sona ermesiyle, ajansın anlaşma kapsamında kararlaştırılan nükleer tesislerin içindeki kameralarla toplanan verilere erişemeyeceğini ifade etti. Görüntülerin silinip silinmeyeceğini söylemedi.

Yaptırımları durduran yasa kabul edildi

İran, o zamanki Başkan Donald Trump’ın 2018’de ABD’yi anlaşmadan çekmesi ve yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının ardından dünya güçleriyle anlaşmanın şartlarını kademeli olarak ihlal etmeye başladı. Anlaşma, Tahran’ın asla inşa etmek istemediğini söylediği İran’ın nükleer silah yapmasını engellemeyi amaçlıyordu. Başkan Joe Biden’in yönetimine nükleer anlaşmaya geri dönmesi ve yaptırımları kaldırması için baskı yapmak için, İran’ın katı hâkimiyetindeki parlamentosu geçen yıl hükümeti Şubat ayından itibaren Ek Protokol’ün uygulanmasını durdurmaya mecbur eden bir yasayı kabul etti. 2015 anlaşması kapsamında İran, nükleer çalışmaların gizlice askeri amaçlara götürülmediğine dair güveni artırmak için UAEA’nın ajansa bildirilmeyen yerlerde kısa süreli denetimlere izin veren Ek Protokolünü gözlemlemeyi kabul etti. Bekçi köpeği ve İran, diplomasi şansı vermek için Şubat ayında İslam Cumhuriyeti’nde gerekli IAEA izleme ve doğrulama faaliyetlerini sürdürme konusunda anlaştılar, ancak Tahran teşkilatla işbirliğini azaltacaktı. Kalibaf, parlamentonun açık oturumuna verdiği demeçte, İran’ın nihai otoritesi Yüksek Lider Ayetullah Ali Hamaney’in de kararı desteklediğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.