islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uyku İlaçlarındaki Artış Neyi Tetikliyor!

Uyku İlaçlarındaki Artış Neyi Tetikliyor!

Modern yaşamın en önemli sorunları arasında uyku problemleri de yer almakta. Küresel bir sıkıntıya dönüşen durum, uyku hapı ve takviye ürünlerin kullanımında da artışa neden oluyor.

Uyku, insanın genel sağlığını ve hayat kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle uykusuzluk hastalığı insanların sağlığı ve yaşam kalitesinde belirgin bir bozulmaya neden olabilir.

Birçok insan, hayatının bir döneminde günler veya haftalar süren kısa süreli (akut) uykusuzluk yaşayabilir. Böyle durumlar genellikle stres veya travmatik bir olay sonucunda gözlenir.

Uyku, organ sistemlerinin düzgün çalışması ve ruh sağlığı için çok gerekli olan fizyolojik bir durumdur. Kovid-19 pandemisinden önce de milyonlarca insan uyku bozukluğu yaşıyordu ancak pandemide bu durum daha fazla artış gösterdi. İnsanlar bu sorunu çözmek için uyku ilaçlarına yöneldiler..

Uyku ilacı kullanımındaki artışa yönelik dünyanın dört bir yanından pek çok çalışma bulmak mümkün. Peki endişe verici bir artıştan söz etmek mümkün mü? Hangi koşullarda uyku ilaçlarına başvurmak gerekiyor? Doktorlar hangi noktada uyku haplarını gerekli görüyor?

Haber Global’in haberine göre;

‘BELİRGİN BİR ARTIŞ İZLENMEKTE…’
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku ve Bozuklukları Birimi’nde görev yapan ve aynı zamanda Türk Nöroloji Derneği’nde Uyku Tıbbı Çalışma Grubu’na başkanlık eden Prof. Dr. Gülçin Benbir Şenel, Türkiye’deki tabloyu şöyle masaya yatırıyor:

“Son yıllarda, özellikle pandeminin etkisi ile birlikte, uyku hijyen bozuklukları ve uykusuzluk hastalığında belirgin bir artış izlenmekte. Seyrek olarak yaşanan uykusuzluk şikayetine karşılık, haftada en az 3 gece tekrar eden ve kişinin sadece gece uyku kalitesini değil gündüz uyku kalitesini de etkileyen uykusuzluk hastalığında, ilaç dışı tedavilere ek olarak ilaç tedavileri de sıklıkla kullanılmakta.”

Medipol Üniversitesi Uyku Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdüren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise “Modern çağın bize getirdiği en önemli problemlerden bir tanesi uyku problemi maalesef. Özellikle zihinsel çalışma yükünün artması ve bedensel hareketin azalması nedeniyle uykunun kalitesinde ve yapısında bir bozukluk meydana geliyor” diyerek global fenomene ışık tutuyor.

Prof. Dr. Akkoyunlu ilaç kullanımına yönelik şunları söylüyor:
“Şunu çok iyi bilmek gerekiyor ki uykuyla ilgili problemlerin büyük bir kısmı davranışlarımızın getirdiği problemler. Örneğin LED ekranlara maruziyetimizin azaltılması, yatmadan en az iki saat önce led ekranların kapatılması, akşam var olan şehrin ışık kirliliğini örtecek perdeler kullanmak, yine gürültünün engellendiği bir ortamda bulunmak var olan uyku problemlerinin büyük bir kısmını zaten çözecektir.”

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.