islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3395
EURO
35,1094
ALTIN
2.241,68
BIST
8.872,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

UZAY KAZALARI NEDEN ARTTI?

UZAY KAZALARI NEDEN ARTTI?
25 Mart 2023 13:00
A+
A-

Uzman Moiseev, başarısız uzay çalışmalarının artmasının para tasarrufu arzusu nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.

Rus Uzay Politikası Enstitüsü başkanı Ivan Moiseev, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, hafif füzeleri deneme testlerinde değil, daha ucuz olduğu için lansmanlar sırasında geliştirmeye çalışan yeni şirketlerin ortaya çıkması nedeniyle Terran-1 roketiyle yaşananlara benzer başarısız fırlatmaların dünyada daha fazla gerçekleştiğini geldiğini söyledi.

Amerikan şirketi Relativity Space’in Terran-1 hafif sınıf roketinin perşembe sabahı ilk lansmanı başarısız oldu: ikinci aşamadaki motorun anormal çalışması nedeniyle roket yörüngeye ulaşmadı. Bu roket, yapısal elemanlarının ve yakıt tanklarının önemli bir kısmı 3D baskı ile yapıldığı için farklıdır. Ayrıca başarılı olsaydı yörüngeye ulaşan ilk metan roketi olacaktı.

“Son zamanlarda, daha az deneyime sahip yeni işletmelerin gelmesi nedeniyle meydana gelen kazaların sayısı arttı. Moiseev, öte yandan, çoğunlukla hafif roketler yapıldığını, uzun süreli zemin testleri için özel stantlar inşa etmek yerine ekonomik olarak daha kolay ve daha ucuz olan hareket halindeyken test etmeye çalışmanın tercih edildiğini dile getirdi.

Yükün çıkarılmasının planlanmamış olması, yani lansmanın yalnızca bir test olduğu gerçeği de dahil olmak üzere, roketi fırlatmanın eleştirel bir durumda olmadığını söyledi.

Aynı zamanda Terran-1’i oluşturmak için kullanılan katkı teknolojilerinin uzay teknolojisinde çok umut verici olduğunu ve roketin maliyetini düşürmeyi mümkün kıldığını kaydetti. Ayrıca Moiseev, uygulamalarını Ay da dahil olmak üzere diğer uzay cisimlerine yönelik çalışmalarda kullanılabileceğine inanıyor. Metan motorlarının kullanımının da gelecek vaat eden bir teknoloji olduğunu söyledi.

Bildirildiği gibi, metanın kerosen, hidrazin ve diğer yakıtlara göre ana avantajı, daha temiz olması, yani çok daha az karbon bırakması ve bu da yeniden kullanılabilirliği olumlu yönde etkiler, böylece motoru bir sonraki uçuşa hazırlamak daha kolaydır.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230323/starty-1859985704.html

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.