islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3355
EURO
35,1531
ALTIN
2.241,72
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

UZMANLAR UYKUSUZLUĞA SEBEP OLAN SIRRI AÇIKLADI

UZMANLAR UYKUSUZLUĞA SEBEP OLAN SIRRI AÇIKLADI
17 Aralık 2022 09:45
A+
A-

Uykusuzluk başta birçok sağlık sorunu olmak üzere olumsuz sonuçları olabilen bir durumdur. Uykusuzluk hakkında çok şey söylendi ama uykunun önemi hakkında bilmediğiniz bazı gerçekler var. Uzmanlar, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Toplumun yaşam kalitesini ve esenliğini artırmak için yola çıkan profesyonel psikologlar, uykusuzluğa karşı uyarıda bulundu ve vitamin seviyeleri, uykusuzluğa son verebileceğini söyledi.

İşte Uykusuzluğa Yol Açabilecek 5 Vitamin Eksikliği:

Uykumuz; iyi ve enerjik bir güne başlangıcın, sağlıklı bir yaşamın ve daha pek çok önemli unsurun kilit noktasıdır. Uykunun önemi gün geçtikçe daha net anlaşılmaya başlansa da hala hayatımızı büyük ölçüde etkileyen uykunun pek çok sırrından haberdar değiliz. Uyku konusunda yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir gerçek; bu değerli dinlenme ve yenilenme sürecinin yalnızca nicelik olarak değil nitelik olarak da karşılanması gerektiğidir. Yani sadece kaç saat uyuduğumuz değil, ne kadar verimli uyuduğumuz da göz önünde bulundurulmalıdır

Uykusuzluk pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durumdur. Peki, vitamin eksikliği ve uykusuzluk ilişkisine dair ne biliyoruz? Genelde göz ardı edilen bir kavram olsa da vitamin eksikliği ve uykusuzluk arasında ciddi bağlantılardan söz etmek mümkün. Şimdi, uykunuzu daha verimli kılmak adına dikkat edilmesi gereken bazı vitamin eksikliklerinden bahsedeceğiz.

UYKUNUN ÖNEMİ

Her ne kadar uykusuzluk konusunda pek çok şey anlatılmış olsa da uykunun önemine dair bilinmeyen bazı gerçekler de mevcuttur. Uykunun tüm beden ve ruh sağlığı açısından en önemli kriterlerden birisi olduğu artık biliniyor. Hem kısa süreli hem de uzun vadeli etkileri görülebilecek uykusuzluğun kronik hale gelmesi durumunda mutlaka uzman desteğine başvurulması gerekir. Verimli bir uyku ise başta odaklanma yeteneği, gün içinde potansiyeli etkin şekilde kullanma ve kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin azalması gibi pek çok fayda ile öne çıkıyor.

HANGİ VİTAMİNLER UYKU SÜRECİNDE ETKİN ROL OYNAR?

Bugüne kadar uyku sürecine dair pek çok konudan söz edildi. Ancak bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediği henüz birçok kişi tarafından bilinmiyor. Bilindiği gibi vücudumuzdaki sağlıklı işleyişin devam etmesi adına vitaminler olmazsa olmaz unsurlardandır. Her bir vitamin vücudumuzda farklı bir işleve karşılık gelerek sağlıklı yaşamımızı sürdürmemize yardımcı olur. Bazı vitaminler özellikle uyku sürecinin kalitesinde önemli rol oynar. Eğer verimli uykuyu yakalamak ve nitelik yönünden de yeterli bir uykuya kavuşmak istiyorsanız hangi vitaminlerin uyku sürecinde etkin rol oynadığını bilmelisiniz. Başta B12 vitamini, D, C, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkilidir.

HANGİ VİTAMİNLERİN EKSİKLİĞİ UYKUSUZLUĞA YOL AÇAR?

Vitamin eksikliği ve uykusuzluk arasındaki ilişkiye dair bilgilerin ardından vitamin yetersizliğinin uykusuzluğa yol açtığı rahatlıkla söylenebilir. Özellikle uyku sürecinde etkili olduğu düşünülen temel vitaminlerin eksikliği, ciddi anlamda uykusuzluk yaşamamıza neden olabilir. Bunun yanı sıra uyku saatinizde sorun olmasa dahi gün içinde yeterince verimli olamıyor ve her sabah yorgun kalktığınızı düşünüyorsanız; verimsiz bir uyku süreciniz olabilir. Bu durum da başta B6 vitamini olmak üzere farklı vitaminlerin yetersizliğini akla getirebilir. Dolayısıyla vitaminler ve uyku kalitesi ilişkisi çok yönlü bir kavramdır. Eğer ciddi boyutta uyku sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve vitamin testleri dahil olmak üzere gerekli kontrolleri yaptırmalısınız. Oldukça pratik bir şekilde tespit edilip tamamlanabilen vitamin eksikliklerinin çözümüyle uykusuzluğunuzun da sona erdiğini görebilirsiniz. Elbette bu noktada doktor kontrolü ile hareket etmekte ve gerekli olduğu ölçüde vitamin desteğine başvurmakta fayda vardır. Şimdi, uykusuzluk üzerinde önemli etkileri olan bazı vitamin eksikliklerine değinelim.

SONUÇ OLARAK; Uyku, sağlığımız ve yaşam kalitemiz açısından vazgeçilmez unsurların başında gelir. Yalnızca kaç saat uyuduğunuz değil, ne kadar verimli uyuduğunuz da bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Özellikle bazı vitaminler vücudumuzda uyku kalitesini doğrudan etkiler ve eksikliğinde ciddi uyku sorunları yaşanabilir. E vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini uykusuzluk konusunda etkili olduğu bilinen bazı vitaminlerdir. Uykusuzluk konusunda takviye vitamin almak için mutlaka uzman desteğine danışmak gerekir. Herhangi bir fiziksel soruna bağlı olarak gelişmeyen uykusuzluk şikayetinde psikolojik nedenlerden de söz edilebilir. Bu sebeple uykusuzluğun çözümü için bir psikolog desteğine başvurmak da son derece önemlidir.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.