islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Van Gölünden Kötü Haber

Van Gölünden Kötü Haber
15 Aralık 2021 10:09
A+
A-

Van Gölü’nden kötü haber
Dünyanın önde gelen mikrobiyalit havzalarından Van Gölü’nde su seviyesi düştü. Mikrobiyalit yapılar açığa çıktı.

Güneş ışığına maruz kalan mikrobiyalitlerin yaşamını yitirdiğini söyleyen Sualtı Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan bölgeden izlenimlerini anlattı

VAN GÖLÜNÜN MERCANLARINI KAYBEDİYORUZ
Van Gölü’nün mikrobiyalitleri diğer adıyla mercanlarını kuraklık nedeniyle kaybediyoruz. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı, Sualtı Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan, su seviyesinin düştüğü Van Gölü’nde su yüzüne çıkan mikrobiyalitleri görüntüledi.

Van Gölü dünyanın önde gelen mikrobiyalit havzalarından biri. On yıllardır Van Gölü üzerine çalışmalar yapan bu konuda bir de belgeseli olan Tahsin Ceylan, çekimleri ile dünyaya tanıttığı mikrobiyalitlerin üst kısımlarının aşırı su kullanımı, buharlaşma nedeniyle suyun yüzeyinde kaldığını ve öldüğünü söyledi.

MİKROBİYALİT,DÜNYA BİLİM İNSANLARININ ODAĞINDA

Tahsin Ceylan, son durumu görüntülemek için Van Gölü’ne gitti. Van Diving’in teknik ekipmanı ve Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’nın lojistik desteği ile Altınsaç ve Erciş’de mikrobiyalit kaybını görüntüledi. Aydınlık’a bilgi veren Ceylan şöyle konuştu: “Mercan kayalıklarına benzeyen bu oluşumlar, göl zeminine karışan tatlı suların içeriğindeki kalsiyum ve gölün sodalı sularında bulunan farklı formlardaki karbonun bir araya gelmesi, siyano bakteriler ve mikro alglerin fotosentez yapmaları sonucunda oluşan, yaşayan kayaç yapılardır. Van Diving Eğitmenleri arkadaşlarımızca Altınsaç’da tespit edilen mikrobiyalitlerin en büyüğü Van Gölü havzasında bulunuyor. 23 metre boyunda ve yaklaşık 60- 70 bin yaşında olduğu tahmin edilen mikrobiyalit, dünya bilim insanlarının odağında.”

10 BİNLERCE YILDA OLUŞUYOR
1 metrelik bir mikrobiyalitin oluşumu 10 binlerce yıl alıyor. Ceylan, gölden izlenimlerini anlattı: “İklim değişikliğinin en büyük trajedisi Van Gölü’nde yaşanıyor. Artan ısı, buna bağlı buharlaşma, gölü besleyen suların azalması sonucu binlerce yılda oluşan mikrobiyalitler suyun dışında kalmaya başladılar. Oysaki doğal ortamında yüzeye yaklaştıkça üzerini kaplayan bakteri daha fazla dikey büyümesini engelleyerek doğal koruma oluşturuyor. Birçok gölde benzeri olaylar yaşanıyor. Hareket etme kabiliyeti olan türler kaçabiliyor. Mikrobiyalitler ise güneş ışığına maruz kalarak yaşamını yitiriyor. Neden olduğumuz iklim değişikliğinin bedeli çok ağır. Yukarıdakilerin günahlarını diplerdeki yaşamlar ödüyor.”

Tatlı su çıkışları ve yeni oluşan beyaz bölgelerin gelecek açısından umut verici olduğunu söyleyen Ceylan, gölde dalış yapanların da dikkatli olması gerektiğini söyledi. Ceylan, “Bu yapıların, bir palet darbesiyle kırılmaması için bölgede dalış yapmak isteyen dalgıçların dalış tecrübelerini artırmaları, yüzerliklerinin iyi olmaları gerekiyor” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.