islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,8019
ALTIN
2.497,50
BIST
9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Vermek malı çoğaltmaktır IV

Vermek malı çoğaltmaktır IV
22 Haziran 2017 08:09
A+
A-

Güzel kardeşlerim; size âyetler ve hadislerden  soyut açıklamalar yaptık. Gerçi bu soyut açıklamalar da bize hakikatleri beyan ediyor. Ama şimdi dikkatlerinizi rica ederek bir örnek daha sunacağım aziz Peygamberimizden…

Ürpertici Bir Misal

Müslim’in sahihinin Züht babından aktarımla açıklayacağımız olayın ürpertmeyeceği bir mümin insan düşünemiyorum. Ürpertmiyorsa kişi kendisini sorgulamalıdır.

Aziz Peygamberimiz şöyle buyuruyorlar:

“ Sizden önceki topluluklardan adamın biri bir gün ovada/kırda da dolaşırken başı ucunda bir bulut beliriverir. Kafasını kaldırır, buluta bakar. Bu sırada bulutun içinden ya da buluta yönelik bir ses işitir: Ey bulut, git falanca adamın bahçesini sula.

Bu emri alan bulut yön değiştirerek gider. Adamcağız da merakla takip eder ve bir süre sonra bulut taşlık bir alan üzerine suyunu boşaltır ve bu su mecrasını bularak bir bahçeye doğru akar. Adam takip etmektedir. Suyun yönelip aktığı bahçeyi bir zat sulamakta ve gelen suyu dağıtmaktadır. Adam, sulamakta olan bahçe sahibinin yanına gelir, selam verir, ey arkadaş adın nedir diye sorar. Bahçe sahibi niçin soruyorsun deyince macerayı anlatır ve ilave eder:

Arkadaş! Bu işin sırrı nedir? Senin için buluta nasıl emir verilir, der. Bahçe sahibi de şöyle der:

Vallahi ben pek çok şey bilmem. İnce hesaplar da yapamam. Ben Rabbimin bana verdiği mahsulleri toplarım, üçte birini kendime ve çocuklarıma ayırırım, Üçte birini tohumluk olarak ayırırım, üçte birini de çevremdeki komşularıma ve fakirlere dağıtırım.“ (Müslim Zühd 45)

Aziz Kardeşlerim! Verene Allah bulutları da görevlendirerek verir. Yukarıda, Allah’ın beklenmedik yerlerden rızıklandıracağına ilişkin Talak sûresinin 3. âyetini sunmuştuk. Kişiyi rızıklandırmak için buluta emir verilmesi böyle bir beklenmedik sebep olsa gerek.

Bu konuşmayı yapan Ali Rıza hoca başta olmak üzere kendi kendimizi sorgulamalıyız. Bizimkisi nasıl iman? Âlemlerin Rabbi ve Rezzak-ı âlem olan Allah, yerin yüzeyi ve diplerinde, okyanusların derinliklerinde yaşayan trilyonlarca canlının rızıklarını verir, kendisine inanmayanların bile rızık maaşlarını muntazaman öderken biz neyin korkusunu çekiyoruz da haram yollardan ve cimrilikten korunamıyoruz.

Oysaki g ereğince versek, üretim artacak, tüketim artacak, iş alanları artacak ve herkes iş güç sahibi olacak. Verenler de daha bir kazanacak. Toplum müreffeh olacak, veren sevilecek, üreten sevilecek, verilenler de onurunu koruyacak.

Aziz kardeşlerim; Lanetlen Şeytan, bize, verdiğimiz zaman fakirleşeceğimiz duygusunu aşılamaya çalışıyor. Bizi vermek bir tarafa, vermek isteyenleri de engelleme konumuna kadar getirebiliyor. Hayrın engelleyicisi durumuna düşürebiliyor. (Bakara 268; Nisa 37)

Verme Seferberliğini / Devrimini Başlatmak

Aziz kardeşlerim; mademki Allah’a inanıyoruz, madem ki onun halik olduğuna inanıyoruz, madem ki Onun razık olduğuna inanıyoruz, geliniz verme seferberliğini başlatalım. Zekâttan başlayarak başlatalım. Vererek mallarımızı koruyalım. Peygamberimiz, vermek, korumaktır buyuruyor, maldan kaynaklanacak şerlerden korunmaktır buyuruyor.

Geliniz bir seferberlik başlatalım. Vererek mali krizleri engellemeye çalışalım. Vererek sağlığımızı koruyalım. Vererek tedavi olalım. Vererek mallarımızı artıralım. Vererek toplum ekonomisini canlandıralım. Allah’ın vaadinden şüphe mi ediyoruz? Değil insanlara, hasta hayvanların tedavisi için vakıflar kurmuş bir medeniyetin çocukları olarak bütün canlılara el uzatalım.

Geliniz, vererek kendimizi cehennem azabından koruyalım.

Geliniz, vererek cennete yol almaya çalışalım.

Rabbim! Bana biraz daha ömür ver, senin istediğin gibi vererek salih kullardan olayım.“ diyerek bin pişmanlıkla yalvaracağımız fakat dualarımızın kabul görmeyeceği ölüm anı gelmeden evvel vermeye çalışalım. (Münafikûn 10)

Allah aşkına, nefsime ve sizlere söylüyorum. Varislere bırakacağımız mallar kadar olsun Allah için vererek âhirete götürebileceğimiz malları sevelim. Aziz Peygamberimiz; Verdikleriniz mallarınızdır, veremedikleriniz varislerinizin mallarıdır., diyerek bizi uyarıyor. (Buharî,Rikak 12)

Yüce Allah’ımızdan bizleri rızası için vererek dünya ve ahiret hayatının armağanlarını artıranlardan kılmasını diliyorum, aziz kardeşlerim.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.