islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Volkan Bozkır’ın BM Başkanlığı “Farklı Olacak”

Volkan Bozkır’ın BM Başkanlığı “Farklı Olacak”

Mirat Haber Ajansı

Türkiye Büyükelçisi Volkan Bozkır BM Genel Kurulu 75. Dönemine geçtiğimiz hafta ortasında kurul başkanlığını resmen üstlendi. Ülkesi, milleti ve şahsı adına gurur duyduğunu belirten Bozkır, etkili ve farklı bir başkanlık sergileyeceğine söz verdi. Genel Kurul başkanlığını yapacak ilk Türk olarak görevi bir yıl sürdürecek. BM Genel Merkezi Genel Kurulu’nun 74. oturumunu kapatılırken, grubun koronavirüs pandemisiyle savaş da dahil olmak üzere tek taraflı adımlar atılması ve kurallara dayalı uluslararası sistemi zayıflatılmasına karşı mücadelenin acil öncelikleri olduğunu ifade etti. Bozkır, Almanya, New York, Bağdat ve Romanya’daki görevlerde yaklaşık 40 yıl süren Dışişleri Bakanlığı’nın ardından ilk olarak 2011 yılında Türk parlamentosuna seçildi. Bozkır 2000’li yıllarda Türkiye’nin Avrupa Birliği Büyükelçisiydi ve Dışişleri Bakanlığı’nda Genel Sekreter Yardımcısı ve AB’den Sorumlu Genel Sekreter olarak çalıştı. Ayrıca 2014-2016 yılları arasında Türkiye’nin AB İşleri Bakanı ve AB üyeliğinden sorumlu baş müzakereci olarak görev yaptı.

Birleşmiş Milletler teşkilatı son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nin tek taraflı davranışlarının artması ve uluslararası anlaşmaları ve temayülleri görmezden gelmesi sonucunda güç olarak erosyona uğramaktaydı. Diğer yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ve bunun veto hakı bulunan daimi beş üyesinin topluluk üzerindeki hakimiyeti giderek diğer ikiyüze yaklaşan üye ülke açısından sorun olarak görülmekte. Diğer bir sorun da BM Genel Kurulu’nun aslında bir gücünün bulunmaması, alınan kararların yaptırımı olmaması ve herhangi bir aksiyon almak için bütçesinin bulunmaması. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya beşten büyüktür sloganı doğrultusunda Genel Kurul bazı adımlar atacak mı bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.