Gündem

WSJ: İSRAİLLİ KOMUTANLAR BİRBİRİNE GÜVENMİYOR

Salı günü American Wall Street Journal, İsrailli kaynakların, üç İsrail savaş konseyi liderlerinin birbirlerine güvenmediklerini ve aralarındaki ilişkinin de savaşı etkileyecek nitelikteki kin ve anlaşmazlıklar tarafından yönetildiğini söylediğini aktardı.

Gazete, Savaş Konseyi liderleri -Başbakan Benjamin Netanyahu , Savunma Bakanı Yoav Galant ve eski genelkurmay başkanı Benny Gantz- arasında iktidar konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının, İran saldırısı sonrasında İsrail’in kararını etkilemesinin beklendiğini belirtti.

Kendisi, üç liderin İran’ın İsrail’e yönelik ilk doğrudan saldırısına nasıl yanıt verileceği konusunda anlaşamadıklarını, bunun Gazze’deki savaşın Tahran’la daha büyük bir bölgesel savaşa dönüşüp dönüşmeyeceğini ve İsrail’in ABD ile ilişkilerini onlarca yıl boyunca şekillendirip şekillendirmeyeceğini belirleyeceğini açıkladı.

Gazeteye göre İsrail menşeli kaynaklar da söz konusu üç taraf arasındaki negatif ilişkinin niteliğinin İran-İsrail çatışmasına ilişkin “durumu yanlış değerlendirme” riskini de artırdığını belirtti.

Eski İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Giora Eiland’dan alıntı yapan gazete, Galant ve Gantz’ın Netanyahu’yu kararların dışında bırakma girişimleri, Netanyahu’nun ise savaşı kendisinin yönetmesi konusundaki ısrarıyla beraber, üç lider arasındaki güven eksikliğinin çok açık olduğunu doğruladı.

İsrail Savaş Konseyi liderleri arasındaki farklılıklar, Gazze Şeridi’nin güneyinde yerlerinden edilmiş insanlarla dolu olan Refah kentine saldırı düzenlenmesi konusundaki farklı görüşleriyle de ortaya çıkıyor. Buna göre Netanyahu, Refah’a yönelik saldırının başlaması için bir tarih belirlediğini söylerken, Gallant, sivilleri korumaya yönelik net planlar isteyen ABD yönetimiyle bir anlaşmaya varmadan operasyona devam etmeyi reddetti.

İsrailli yetkililer, gazeteye verdikleri demeçte, Gallant’ın Savaş Konseyi toplantıları boyunca gelecekte Gazze Şeridi’ni yönetecek İsrail askerlerine “Gazze’deki kaosu” tercih ettiğini doğruladığını söyledi.

Müzakerelerle ilgili olarak gazete, üç İsrailli liderin tutukluların nasıl serbest bırakılacağı ve anlaşmaya varılacağı konusunda da anlaşmaya varmadığını doğruladı.

Bu esnada Netanyahu ise şartları konusunda katı davranarak, müzakere ekibini ve bu ekibin yetkilerini kontrol etmeye devam ediyor. öte yandan Gantz, tutukluların hayatlarının korunması için derhal bir değişim anlaşması talep ediyor. Gallant ise devam eden askeri baskının bu kimselerin serbest bırakılmasını sağlayacağını vurguluyor.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

https://www.aljazeera.net/news/2024/4/16/%D9%88%D9%88%D9%84-%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D9%8A%D8%AA-%D8%AC%D9%88%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%84-%D9%82%D8%A7%D8%AF%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%B1%D8%A8

Recent Posts

  • Gündem

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ!

OKUYUCULARIMIZDAN RİCAMIZ! Gelişen olaylara İslami açıdan baktığımız ve yorum getirdiğimiz Mirat Haber Sitemiz, siz değerli…

2 saat ago
  • Gündem

SENATÖRLERİN YARGIYI TEHDİT VAHŞETİ

Sürekli yazıyoruz ve yazmaya da edeceğiz. İnsanları sürekli olarak insanlık çizgisinde tutacak, adalet ve erdemlere…

3 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Refah’a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra’da Protesto Edildi

İsrail'in Refah'a Yönelik Soykırım Girişimi Paris ve Londra'da Protesto Edildi Paris ve Londra sokakları, İsrail'in…

4 saat ago
  • Gündem

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı

Filistin Asıllı İsveçli Şarkıcı, Eurovision Yarı Finalinde Kefiyeyle Sahne Aldı Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı…

6 saat ago
  • Gündem

Macklemore Filistin İçin Şarkı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede?

Macklemore Filistin İçin Şarkısı Yaptı Bizim Sanatçılarımız(!) Nerede? Macklemore'dan Filistin İçin Destek Şarkısı: 'Hind's Hall'…

7 saat ago