islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Yahya Sinwar Kimdir?

Yahya Sinwar Kimdir?
18 Mayıs 2024 13:40
A+
A-

Yahya Sinwar Biyografisi

Yahya Sinwar (Arapça: يحيى السنوار, D.T 1962), Yehya Sinwar olarak da bilinir, Filistinli bir politikacı ve Gazze Şeridi’ni kontrol eden Sünni İslamcı siyasi ve askeri örgüt Hamas’ın Gazze Şeridi lideridir. Şubat 2017’den beri Hamas’ın Gazze’deki lideridir.

Erken Yaşamı

Yahya İbrahim Hasan Sinwar, 1962 yılında Mısır yönetimindeki Gazze Şeridi’nin Han Yunus mülteci kampında doğdu. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Mecdel Askalan’dan (günümüzde İsrail’in Aşkelon şehri) sürüldü veya kaçtı. Sinwar, liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu’nda tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

İlk Yılları ve Kariyer Başlangıcı

Yahya Sinwar, 1982 yılında yıkıcı faaliyetler nedeniyle tutuklandı ve birkaç ay Far’a hapishanesinde yattı. Bu dönemde Salah Şehade gibi diğer Filistinli aktivistlerle tanıştı ve Filistin davasına olan bağlılığını güçlendirdi. 1985 yılında tekrar tutuklandı ve serbest bırakıldıktan sonra, Rawhi Mushtaha ile birlikte Munazzamat al Jihad w’al-Dawa (Majd) adlı örgütü kurdu. Bu örgüt, İsrail ile işbirliği yapan Filistinlileri tespit etmek için çalışıyordu ve 1987 yılında Hamas’ın “polisi” haline geldi.

Hapis Yılları ve Esir Takası

1988 yılında Sinwar, iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesini ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesini planladı. 1989 yılında bu suçlardan dolayı İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hapisteyken birkaç kez kaçmaya çalıştı ancak her seferinde yakalandı. 2008 yılında, İsrailli doktorlar tarafından beynindeki bir tümör ameliyatla alındı. Sinwar, 22 yıl hapis yattıktan sonra, 2011 yılında IDF askeri Gilad Shalit’in serbest bırakılması karşılığında yapılan esir takasında serbest bırakıldı.

Hamas’ın Gazze Lideri

Şubat 2017’de Yahya Sinwar, İsmail Haniye’nin yerine geçerek Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri oldu. Bu dönemde, Gazze Şeridi’nde Hamas kontrolünde bir idari komite kurdu ve Ramallah’taki Filistin Yönetimi ile güç paylaşımına karşı çıktı. İsrail ile herhangi bir uzlaşmayı reddeden Sinwar, militanlara daha fazla İsrail askeri yakalamaları çağrısında bulundu.

Suikast Girişimleri ve COVID-19

Eylül 2015’te Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından terörist olarak tanımlandı. Hamas lideri olarak, 2021 yılında İsrail tarafından bir suikast girişimine maruz kaldı. Aynı yıl, COVID-19 testi pozitif çıkan Sinwar, tedavi sürecini tamamladı ve sağlığına kavuştu. Mart 2021’de Hamas’ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık dönem için tekrar seçildi.

Son Gelişmeler

2023 Hamas-İsrail Savaşı sırasında, Sinwar, İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkûmların serbest bırakılması karşılığında, kaçırılan rehineleri serbest bırakma teklifinde bulundu. Yahya Sinwar, Gazze’deki en etkili Hamas yetkililerinden biri olarak, Filistin davasına ve Hamas’ın ideolojisine sıkı bir bağlılık göstermeye devam etmektedir.

Yahya Sinwar‘ın liderliği, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki stratejik yönelimlerini ve İsrail ile olan çatışmalarını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Filistinli halkının haklarını savunma konusundaki kararlılığı ve direnişi, onu Gazze’deki en güçlü figürlerden biri haline getirmiştir.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.