islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

YALAN SÖYLEMEYELİM!..  

YALAN SÖYLEMEYELİM!..  
27 Haziran 2022 09:32
A+
A-

Bilindiği gibi insan, edebiyle, güzel ahlakıyla diğer varlıklardan ayrılmakta ve bunu yaşayarak meleklerden bile üstün bir dereceye yükselmektedir. Kur’an ve sünnete dayanan İslam ahlakı, en güzel şeyleri işlemeyi ve her türlü kötü şeylerden de uzak durmayı emretmektedir. Kötü şeyleri işlemek, inancımız açısından günah olarak kabul edilmektedir. Günahlar, çeşitli şekillerde tasnife tabi tutulmaktadır. Özellikle çeşitli kötü davranışlar, büyük günahlar olarak rivayet edilmektedir. Hz. Muhammed (sav.) üç çeşit günahın, büyük günahların en büyükleri olduğunu şöyle haber vermiştir:

“Büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi?: Allah’a şirk koşmak, anne babaya eziyet etmek ve yalan yere şehadet etmek/yalan söylemek.”[1][1]

Bu hadiste yalan söylemek, büyük günahların en büyüklerinden sayılmış ve Allah’a şirk koşmak ile anne babaya eziyet etmekle beraber zikredilmiştir. Aslında bu hadiste, yalan söylemenin İslam dini açısından ne kadar büyük bir günah olduğu haber verilmektedir. Daha pek çok hadiste ve Kur’an-ı Kerim’in çeşitli ayetlerinde, yalan söylemenin kötü olduğuna dair bilgi verilmektedir. Yüce Allah bir ayette münafıkların durumundan bahsederken, onların yalan söylediklerini ve bu nedenle onlar için büyük bir azap olacağını şöyle haber vermektedir:

فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاًوَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ

Onların kalplerinde hastalık vardır. Allah da onların hastalıklarını arttırmıştır. Yalan söyledikleri için, onlar için acı bir azap vardır.”[2][2] Nitekim Hz. Muhammed (sav.) de bir hadiste şöyle buyurmuştur: “Münafığın alameti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde, ona hıyanet eder.”[3][3] Kur’an-ı Kerim’in başka bir yerinde Yüce Allah inanan kullarına yalan söylememeyi, hakkı gizlemek suretiyle batıl ile karıştırmamayı şöyle haber vermektedir:

وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Bildiğiniz halde, hakkı gizleyerek onu batıl ile örtmeyin.”[4][4]

Hani diyorlar ya! “Anlayana sivrisinek sazdır. Anlamayana davul zurna azdır.” Gerçekten samimi olarak ihlas ve samimiyetle Allah’a, Hz. Muhammed’e (sav.) ve Kur’an-ı Kerim’e inanan, iman eden insanlar için bu ayet ve hadislerde verilen mesajlar yeterli sayılmaktadır.

Herkese selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Prof. Dr. Nurettin Turgay 

 

[5][1] Buhârî, edep, 1; Müslim, iman, 143, 144.

[6][2] el-Bakara 2/10.

[7][3]Buhârî, iman 24; Müslim, iman, 107, 108.

[8][4] el-Bakara 2/42.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.