islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,8612
ALTIN
2.423,96
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Yalnızlaşma İslamsızlığın bunalımıdır

Yalnızlaşma İslamsızlığın bunalımıdır

Vakfımız ARDEV faaliyeti olarak her hafta bir televizyon programı çekip öce sosyal medyada (YouTube, Facebook, Ceriskop, Twitter) önce canlı olarak yayınlıyor, sonra da ülkemizin bazı televizyon kanallarında yayınlatıyoruz. Bu hafta gündeme düşen İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı‘nın kurulması haberinden hareketle bir programı hazırlayıp sunduk. Bölüm halinde aynen yayınlıyoruz.

Bismillahirrahmanirrahim

Nerede olursak olalım bizimle beraber olan ve bize bizden yakın olan Yüce Allah’ımıza hamd ederim.

“Akıllılığın Allah’a imandan sonra ilk belirtisi insanlarla iyi ilişkiler kurmaktır.”buyuran aziz Peygamberimiz, biricik hayat önderimiz Hz. Muhammed’e kalbi ihtiramlarımı arz eder, bağlılarını arttırmasını Yüce Mevla’mızdan niyaz ederim.

Sevgili kardeşlerim! Bilmemiz Gerekenler umumi başlığı altında yaptığımız sohbetlerimizin bu bölümünde “Yalnızlaşma İslâmsızlığın Bunalımıdır” konusunu incelemeye çalışacağız.

İnsanlar genelde sahip oldukları nimetlerin önemini ve değerini kavrayamazlar. Önemini ve değerini kavrayamadığımız nimetlerin başında inandığımız İslâm Dini gelmektedir. Problemlerimiz de, yalnızlaşmalarımız da buradan kaynaklanmaktadır.

Aziz kardeşlerim bu sohbetimize diğer sohbetlerimizden farklı bir yaklaşım içinde başlayacağız.

İngiltere’de Harvard Üniversitesi’nde Yetişkin Gelişimi…

İngiltere’de Harvard Üniversitesi “Yetişkin Gelişimi” bölümünde 1938 senesinden beri yapılan ve tam 75 yıldır yapılan bir araştırma var. Bu araştırmaya üç neslin temsilcileri katılmış. Araştırmanın konusu şu: Hayatı güzelleştiren şey nedir?

Hayatı güzelleştiren şey olarak yer yer ve zaman zaman zenginlik ve şöhret denilmiş ise de bu 75 yıllık 3 neslin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonucu şöylece farklı çıkmış: İyi ilişkiler bizi daha sağlıklı ve daha mutlu kılıyor.

Ayrıntılar şöyle; aile, arkadaş ve toplumsal ilişkilerde iyiye yönelme daha sağlıklı ve mutlu kılıyor. Ayrışmalar, ihtilaflar, geçimsizlikler insanı mutsuzlaştırıyor, ömrü verimsiz kılıyor. İyi ilişkiler yalnız bedenimizi değil, ruhumuzu ve hafızamızı koruyor, geliştiriyor.

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness/transcript?language=tr

Sevgili kardeşlerim! Tespit yapıldı ama iyi ilişkiler kurulamadığı için insan toplumsal hayat içinde yalnızlaşmaktan korunamadı. Modern hayat da bu yalnızlığı pekiştirdi. Sonuçta ne oldu biliyor musunuz? İngiltere’de “Yalnızlıktan sorumlu bir Bakanlık” kuruldu. Bu bakanlığın konusu insanlarla ve kurumlarla ilişkiye girerek giderek yalnızlaşan insanların yalnızlığına bir çare bulmak… Çünkü bir araştırmaya göre genç engellilerin %85’i yapayalnız. Diğer bir araştırmaya katılan 200.000 yaşlı da “Son bir ay aile ve arkadaş çevresinden bir tek kişi ile bile görüşüp sohbet edemediklerini,” dile getirdiler.

http://aa.com.tr/tr/dunya/ingilterede-yalnizliktan-sorumlu-bakanlik-kuruldu/1033514

Sevgili kardeşlerim! Giderek sekülerleşen İslâm’dan kopan insanlığın gelmekte olduğu nokta bu…

Yalnızlıktan Bakanlık kurularak korunulamaz. Yalnızlıktan kurtulmak için insanlarla, kurumlarla görüşüp rapor hazırlamak yetmez. Yalnızlıktan korunmak için Müslüman olmak, İslâmi çizgide yaşamak gerekir.

Sevgili kardeşlerim! Bir hatırlatma yapayım, biz İslâm dini derken Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar gönderilen bütün Peygamberlerin ortak tebliği olan dini anlatmaya çalışıyoruz. Bu dinin son Peygamberi Hz. Muhammed’dir. Son ilâhi kitabı da Kur’an’dır.

Yeryüzünde insanlık adına, erdem adına ne görüyorsanız onun iki kaynağı var. Biri, Allah’ın yarattığı bizim yaradılış düzenimiz, bir de tarihî süreçte dünyamızın her bir yerinde Peygamberin yaptıkları tebliğlerin iz düşümleri, etkileridir. Olay bu…

Sevgili kardeşlerim! Yalnızlaşmaya eğilmeden önce yalnızlığı tanımlayalım: Yalnızlık tek başına kalmaktır, dostsuz olmaktır, koruyuculardan yoksun kalmaktır.

Yalnızlığımızın; üç ana sebebi var:

1-    Allah’ı unutmak ve onun tarafından unutulmak,

2-    En yakınlarımız olan anne, baba, dede, çocuk, torun vs. aile fertlerimizi unutmak, onlar tarafından unutulmak… Onları terk etmek onlar tarafından terk edilmek.

3-    Bizi insanlarla kaynaştıracak, bizi insanlara, insanları bize yaklaştıracak erdemli eylemlerden unutmamız, uzaklaşmamız…

Bu üç ana sebep bizi yalnızlaştırıyor. Bu manevî hastalık bizde de başladı. Bu bunalımlara sevk edici, ruhen öldürücü hastalık yalnızca şehir dışı yaşamları kuşatmıyor. Kalabalıkların içinde yalnızlaşıyorsunuz. Felaket de buradadır. Şimdi bu üç sebebi yavaş yavaş açıklayalım.

Ali Rıza Demircan

Devam edecek…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.