islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

“Yapay Aylı” Trilyonluk Neom’un Bedelini Aşiret Ağır Ödüyor

“Yapay Aylı” Trilyonluk Neom’un Bedelini Aşiret Ağır Ödüyor
7 Mayıs 2020 12:05
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Suudi veliaht prensi MBS iktidara gelince İngiliz ve İsrailli danışmanlarının kabul ettirdikleri fütüristik megakent Neom projesini benimsedi. Yapay bir ayı üstünde yükselecek ve uçan taksilerin sakinleri gezdireceği hayali kent Neom, insanlığın bir sonraki bölümü olarak tanıtıldı. Ancak gösterişli kapağının altında tehditler, zorla tahliyeler, dökülen kan ve Osmanlı’yı 1. Dünya Savaşında arkadan hançerleyen bir aşiret yatıyor.

Yunanca’da yeni kelimesinden adını alan Neom, Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyı şeridinin en kuzeyindeki ülke büyüklüğünde bir alan üzerinde 500 milyar dolarlık (3.5 trilyon TL) şehir olacak. Geçen yıl sızdırılan strateji belgelerine göre, proje büyük bir “yapay ay”, karanlıkta parlayan plajlar, uçan taksiler, evlerde robotik uşaklar ve otomatik dinozorlarla bir cazibe kenti olacak. Ancak proje sahasının bir kısmı, Suudi devletinin kuruluşundan bu yana Suudi Arabistan, Ürdün ve Sina yarımadasını kapsayan Huveyt kabilesinin yaşam alanı. Kabilenin en az 20.000 üyesi proje nedeniyle tahliye ediliyor, gelecekte nerede yaşayacakları hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

Huveyt kabilesi için Neom kendi kanları ve kemikleri üzerine inşa ediliyor. Huveytiler, Suudların zaten orada yaşayan insanları projeye dahil etmeyi planlamadıklarını belirtiyor ve bunun turistler ve parası olan insanlar için olduğunu anlatıyor. Bu yıl kabilelerin zorla tahliye edilmesine yönelik eleştirilerin sözcüsü haline gelen Abdurrahim el-Huveyti’nin 13 Nisan’da polis tarafından öldürülmesi, kabile ile krallığın kalkınma planları arasındaki gerginliği ortaya koydu ve MBS devletinin ağzını açan herkesin aynı muameleye maruz kalacağına dair bir örnek oluşturdu. Bu hafta kabilenin sekiz üyesi daha tutuklandı. Huveytiler için Neom geleceğin değil, Suudi insan hakları ihlallerinin göstergesi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.