islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5689
EURO
34,8568
ALTIN
2.429,22
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Yarınki Seçimler ABD Tarihindeki En Önemlisi

Yarınki Seçimler ABD Tarihindeki En Önemlisi

Son 150 yıldır dünya ekonomisinin dörtte bitini tek başına götüren Amerika’daki seçimin önemi sadece stratejik açıdan değil, bizim paramız da dahil bütün dünya para sisteminin bağlı olduğu dolardan dolayı da büyük önem taşıyor. Şu anda medyada yansıyan Küresel Elitlerin desteklediği Biden’ın, onlara kafa tutan Trump’a göre çok önde olduğu, kazanmasının garanti olduğu.

Ancak iki ana nedenden dolayı bu rakamlar kesin sonuç değil. Birincisi, Trump medya tarafından o kadar düşman ilan edilmiş ki insanlar onu desteklediklerini ifade etmekten çekiniyorlar. İkincisi, medyanın Küreselcilerin elinde olması ve Biden’ı güçlü göstermeye çalışmaları. Bu nedenle dört yıl önce de hatalı tahminler yapılmıştı.

Amerika, elli eyaletten oluşuyor ancak resmi olmayan bölgelere ayrılarak bakılmakta. Bu bölgeler çoğu zaman kültür, şive, oy verme eğilimi gibi kendi içinde benzerlikler gösteriyor. Buralara bakarsak bir analiz yapabiliriz.

Kuzeydoğu bölgesinde şimdilerde ağırlıkla Demokrat oy kullanan, Amerika’nın geri kalanına tepeden bakan bir bölge. New York burada. Massachussetts, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Delaware, Vermont, New Hampshire, Maine büyük olasılıkla Demokrat. Ancak FETÖ karargâhının da yer aldığı Pennsylvania, hem işçi hem tarımsal nüfusundan dolayı farklılık gösteriyor. Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında gidip gelen bir eyalet. Trump’ın 9 puan geride gösterilse de Pennsylvania’yı alması mümkün.

Güney eyaletleri, Amerikan milliyetçiliğinin ve orduya asker vermenin yaygın olduğu, genelde daha fakir tarımsal bir bölge. Dindar. Georgia, South Carolina, North Carolina, Maryland, Virginia, West Virginia, Kentucky, Tennessee, Alabama, Arkansas, New Orleans, Lousiana benzer özellikte eyaletler. Florida en kalabalık ve zengin eyalet olmasına rağmen farklı özellikte, iki parti arasında gidip gelen eyaletlerden. Kuzey Carolina da ortada. Ancak Trump muhtemelen iki eyaleti de alıp Güney’i silip süpürecek.

Orta Batı, Amerika’nın hem tarım hem de başta otomotiv olmak üzere endüstriyel kalbi. Yoğun nitelikli işçi ve tarımsal nüfusu var. Bölgede askeri üslerle dolu Indiana’nın ve tarımsal Missouri’nin Cumhuriyetçi, Illinois’un da Demokrat olması dışında Ohio, Michigan, Iowa, Wisconsin, Minnesota iki partinin de alabileceği demografiye sahip. Ohio’nun Trump’a vermesi yüksek olasılık. Michigan, Iowa, Wisconsin, Minnesota seçimlerin sonucunu belirleyecek. Trump’un bunlardan birini alması gerekiyor.

Kovboylar, Kızılderililer ve Meksikalılarla ünlü Güneybatı bölgesi, eskiden sağlam Cumhuriyetçiyken Latino etnik yoğunluktan dolayı Demokrat ağırlığı giderek artıyor. Zengin petrol ve endüstri eyaleti Texas ile Oklahoma sağlam Cumhuriyetçi, New Mexico ve Arizona iki tarafa da verebiliyor. Arizona’yı Trump’un alması gerekiyor.

Batı, Amerika’nın doğal güzellikleri ve boş alanlarıyla ünlü bu bölge hem çok geniş hem de en az nüfuslu. Genelde orduya yüksek oranda asker gönderen, görecek olarak fakir ve Cumhuriyetçi eyaletler. Colorado hariç hepsi, Wyoming, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Montana, Nebraska, Utah, Kansas, Idaho koyu Cumhuriyetçi.

Pasifik ise  ağırlıklı Demokrat. Los Angeles ve San Franscisco Silikon Vadisi’nin yer aldığı Kaliforniya dünyanın tek başına dördüncü büyük ekonomisi, kültürel farklılıkları var. Pek çok yeni dinin çıkış yeri. Bilgisayar ve İnternet devriminin doğum yeri. Oregon, Washington ve Hawaii de sağlam Demokrat bölgeler. Nevada ortada. Bölge içinde görülen ve genelde petrolcü erkeklerin yaşadığı Alaska Cumhuriyetçi.

Buna bakılınca ortada olan Kuzey Carolina, Florida, Pennsylvania, Ohio, Arizona’yı alır, Orta Batı’dan Michigan’ı ya da daha küçük eyaletlerle Nevada’yı alırsa Trump rahatça kazanıyor. Bütün veriler bunun aksini yazsa da biz kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Burhanettin Akbora

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.