islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yastık Altı Altında Yeni Dönem!

Yastık Altı Altında Yeni Dönem!
2 Mart 2022 11:16
A+
A-

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen “Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi” dün itibariyle devreye alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “altin.gov.tr” sitesini ve yeni sistemin avantajlarını sosyal medya hesabından duyurdu. Sistemde, “Darphane Çeyrek Altın sistemi, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi, Banka Altın Değerleme Sistemi” yer aldı. Vatandaşın altınları Tasarruf Mevduat Sigortası Fonu güvencesinde olacak. Vatandaşlar, Darphane tarafından üretilen ziynet altınlarını adet fark etmeksizin sisteme dahil olacak banka ve finans kuruluşlarında Çeyrek Hesap ya da Kazandıran Çeyrek Hesaplara yatırabilecek. Daha sonra istedikleri zaman, yeni tarihli aynı cins altını banka şubelerinden çekebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan projeyle vatandaşların tasarrufundaki yastık altı altınlar ekonomiye kazandırılacak. Proje kapsamında vatandaşlar, 81 ilde altın toplama günlerini beklemeden altınlarını bankalara yatırabilecek. Altın Değerleme Noktasında yetkilendirilmiş kuyumcular üzerinden yapılacak altın yatırma işlemleri için hiçbir masraf ödenmeyecek, kişiler bankaya yatırılan altınlardan gelir elde edecek. Proje sayesinde yastık altında tutulan altınların kaybolma, çalınma gibi riskleri de ortadan kalkacak, banka altın hesapları ilgili mevzuat çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olacak.

Bakanlık tarafından projeyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere “www.altin.gov.tr” internet sitesi hazırlandı. Sitede “Darphane Çeyrek Altın Sistemi”, “Kuyumcu Altın Değerlendirme (KAD-SİS)”, “Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS)” hakkında bilgilere yer verildi. Sürecin işleyişi, yazılı, işitsel ve görsel olarak ayrıntılı anlatılırken, Bakan Nebati de sosyal medya hesabında kazanımları tek tek duyurdu. Vatandaşlar sistem hakkında “444 7979” numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabilecek.

DARPHANE ÇEYREK ALTIN SİSTEMİ 
Yeni sistemin ilk ayağı Darphane Çeyrek Altın Sistemi’yle, Darphane tarafından üretilen çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik altın türünde adet fark etmeksizin fiziki birikimlerini sisteme dâhil banka ve finans bankalarında “Çeyrek Hesap” ya da “Kazandıran Çeyrek Hesap” açarak, yatırabilecek. Vatandaş, Çeyrek Hesap’a yatırdıkları altın birikimlerini, Darphane tarafından yeni üretilmiş olan aynı altın türünden, fiziki altın olarak, birkaç gün öncesinden bildirmek kaydıyla istedikleri zaman banka şubelerinden fiziken alabilecek.

İlk etapta, Darphane Çeyrek Altın Sistemi’nde Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım bankaları işlem yapacak. Banka Altın Değerlendirme Sisteminde de Albaraka, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Katılım, Garanti BBVA, QNB Finans, VakıfKatılım, Yapı Kredi bankaları hizmet verecek.

VATANDAŞ NE YAPACAK? 
*Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap sistemine dâhil olan banka şubesine gidilecek. (En yakın şubeler altin.gov.tr’de yer alıyor)
*Banka ve müşteri arasında imzalanacak taahhütname ile altınlar müşteriden teslim alınacak. Taahhütnamenin bir nüshası müşteriye verilecek.
*Müşterilerin hesap bakiyesi, banka tarafından teslim alınan altınların Darphane tarafından kontrol edilmesinden sonra aktif hale getirilecek. *Altınlar banka hesabına teslim edilen cinsten ve adetsel karşılık olarak yatırılacak.
*Tasarruflar hangi hesap türünde değerlendirilmek isteniyorsa, banka görevlisi ilgili hesabı açacak.
*Çeyrek hesap bakiyesi ile alım/satım işlemleri gerçekleştirebilecek.
*Çeyrek Altın Hesabı’ndan fiziki olarak altın almak isteyen müşteriler ilgili banka şubelerine başvuruda bulunacak.

NE TÜR AVANTAJLAR SAĞLIYOR? 
Kiralık kasa maliyeti, hırsızlık, çalınma, kaybolma riski sona erer. Bankada altınlarınız, altın olarak değerini korurken, aynı zamanda ilave kazanç da sağlar. Çeyrek Hesap’a yatırdığınız altın birikimlerinizi yine fiziki altın olarak, Darphane tarafından yeni üretilmiş olan altınlar halinde birkaç gün öncesinden bildirmek kaydıyla istediğiniz zaman banka şubelerinden fiziken alınabilir. Hesabınızdaki altınlarınızı başka yatırım araçlarına çevrilebilir. Çeyrek Hesap’a yatırılan altınların Altın Dönüşümlü Türk Lirası – Katılma hesaplarına geçilmesi de mümkün. Altın birikimleriniz banka mevzuatının izin verdiği ölçüde, bankacılık işlemlerinde teminat olarak da değerlendirilebilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.