islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Yemen: BAE Destekli Grup Suud Güçlere Sert Çıktı

Yemen: BAE Destekli Grup Suud Güçlere Sert Çıktı
22 Nisan 2020 19:08
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Beş yıldır korkunç bir baskı ve soykırım denebilecek bir bombardıman, altında yaşamını sürdürmeye çalışan Yemen’de oluşan üç farklı askeri taraftan Birleşik Arap Emirlikleri destekli  Güney Geçiş Konseyi (GGK), savaşın perişan ettiği ülkede çatışmaların daha da artacağı konusunda Suudi Arabistan destekli Güney Yemen Hükümetine karşı sert bir uyarı yaptı.

BAE destekli grup, Güney Yemen hükümetini terörist gruplarla birlikte çalışmakla suçlayarak daimi BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin elçilerine mektup gönderdi. STC, Suudi Arabistan destekli Aden kenti merkezli hükümetin güney illerinde terörizm ve şiddetin geri dönüşünü ateşlemek istediğini söyledi.

Güney Yemen hükümetiyse altı adadan oluşan Sokotra eyaletinde hükümete karşı BAE destekli ayrılıkçı isyan hareketlerini suçluyor. Geçen cumartesi, hükümet güçleri GGK tarafından ele geçirilen Sokotra’daki askeri kampın kontrolünü geri almıştı. 8 Nisan’daysa Sokotra Valiliği, GGK Vali Remzi Mahrus’u öldürmek için komplo kurmakla suçlamıştı. GGK’nin silahlı grupları Ekim 2019’da Sokotra’yı ele geçirmek için başarısız bir girişimde bulunmuştu. BAE destekli milisler geçen Aralık ayındada  ana havaalanına baskın düzenledi ve rehineler almıştı.

Suudi Arabistan gerek Aden hükümetinin gerekse GKK’nin birleşip başkentteki Yemen hükümetine ve onun ana destekçisi olan Husi güçlerine karşı birleşilmesini istiyor. Suudi Arabistan Bin Salman tarafından yürütülen askeri operasyonlarda Aden’deki Güney Yemen’in resmi olarak Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasını sağladıktan sonra gerek senizden ambargo gerekse bombardıman sonucunda ağırlıklı olarak Kuzey’de yer alan Yemen halkını kendi iradesi önünde eğilmeye zorluyor. Deniz ve havadan kurulan hakimiyet yetmemekte ve Yemen’in karadan da işgal edilmesi gerekiyor. Ancak gerek ordusunun kalitesi gerekse Suud ve BAE destekli grupların birbiriyle çatışması nedeniyle beş yıldır İran destekli Şii Zeydi mezhebinden Husi milisler karşısında Bin Salman bunu başaramıyor.

Ülkede bombardıman sonucu doğrudan 100 bin sivil ölürken, yüzbinlerin de ambargo sonucu açlık, Kolera ve hummadan hayatını yitirdiği bildiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.