islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yemen hükümetinin yeni bakanları yemin için Riyad yolcusu

Yemen hükümetinin yeni bakanları yemin için Riyad yolcusu
Mirat Haber Ajansı

Yemen’in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin arkasında olduğu iki ana güç olan BM-tanınırlıklı Suudi destekli hükümeti ve Güney Yemen Aden’deki Güney Geçiş Konseyi (GGK) arasında yapılan anlaşma uyarınca hükümetteki beş yeni bakan Cumhurbaşkanı Abd-Rabbuh Mansur Hadi önünde anayasaya yemin etmek üzere Aden’den Riyad’a gitti. Medyadan alınan bilgilere göre Adalet Bakanı Badr el-Arda, Ulaştırma Bakanı Abd-üs-Selam Hamid, Sosyal İşler Bakanı Muhammed el-Zauri, Kamu Hizmetleri Bakanı Abd-ün-Nasır el-Veli ve Yüksek Öğrenim Bakanı Halid el-Vasabi, Aden’den Kahire’ye gitmek üzere ayrıldı. Hadi’nin önünde, anayasa yemini etmek için Riyad’a gidiyorlar. 24 bakanlı hükümette GGK ve Islah Partisi’nden temsilciler bulunmasına karşın, kadın üyeler olmaması nedeniyle eleştirildi. Aynı zamanda dört milletvekilinin hükümeti güvensizlik oyu ile tehdit etmesine neden olan ilk yönetim. Sürgündeki hükümetin açıklaması, savaşan Islah ve GGK milislerinin ülkenin Husi ve ordudaki müttefik güçlerinin hakim olduğu kuzey bölgelerine odaklanmak üzere yeniden konuşlandırılmasının ardından geldi.

Aden’de durum kritik

Bakanın ayrılışı, bakanların Aden’de cumhurbaşkanı önünde yemin etmelerini şart koşan Riyad Anlaşması’nın şartlarına aykırı. Bununla birlikte, Güney Yemen’deki Emekli Askeri ve Güvenlik personeli Koordinasyon Kurulu dün, Aden’deki geçici başkanlık merkezi El-Maaşik sarayı, şehrin havaalanı ve diğer tesislerin kontrolünü ele geçirmekle tehdit etti. Aden hala BAE destekli GGK tarafından kontrol ediliyor ve Hadi’nin cumhurbaşkanlığı muhafızları kente giremiyor. Geçtiğimiz Cuma Hadi, Moein Abd-ül-Malik başkanlığında yeni bir hükümet kurma yönünde bir karar yayınladı. Koordinasyon Konseyi’nin dün yayınlanan açıklamasıysa, yeni hükümete 2016 ve 2017 yıllarının yanı sıra altı aylık maaşların ödenmesi taleplerini yerine getirmesi için yıl sonuna kadar iki hafta süre vermişti. Ayrıca hükümet tarafından terhis edilen personel için hizmete dönebilecekleri bir çözüm getirmeye çağırdılar. Hâlâ Aden’de faaliyet gösteren silahlı grupların yeniden yapılandırılması uzun süredir çözümsüz.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.