islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Yemen: Suud İttifak Kendi İçinde Savaşmaya Başladı

Yemen: Suud İttifak Kendi İçinde Savaşmaya Başladı
15 Mayıs 2020 19:58
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Yemen’in güneyindeki Aden şehri merkezli ve Suudi Arabistan tarafından organize edilen yönetim, yeniden Birleşik Arap Emirlikleri destekli ayrılıkçıların ittifakı bozdukları “silahlı bir isyanla” karşı karşıya geldiklerinden yakındılar. Suudi İttifakı şu anda resmi başkentte konuşlanmış Kuzey’deki yönetimle şehir savaşları yürütmekte. Ülkenin Korona pandemisi sırasında bu uzun süredir devam eden savaşında yeni bir cephenin açılmasıyla ilgili endişeler artıyor. 25 Nisan’da Güney Geçiş Konseyi (GGK), liman kenti Aden’de ve yakın bölgelerde özerk yönetim ilan etti. Hareket, Yemen’in Husi isyancılarıyla mücadelede müttefikleri olan Suudi destekli hükümetle çatışmayı yenilemesi olası.

Ülkede şu anda üç yönetim var. Biri başkentte bulunan ve ülkenin nüfus çoğunluğuna sahip İran destekli Kuzey yönetimi. İkincisi en çok silaha sahip Suudi Arabistan destekli uluslararası tanınırlık elde etmiş eski yönetim. Üçüncüsü de Aden merkezli Güney Yemenlilerin Birleşik Arap Emirlikleri destekli GGK yönetimi. Üçü de birbiriyle çatışırken geçen yıl sonunda Suud ve BAE veliaht prensleri MBS ve MBZ aralarında anlaşarak, Suud ve BAE destekli güçler arasında barış sağlamış, İran destekli güçlere karşı birlikte saldırmaya karar verilmişti. Ancak MBS liderliğindeki çoğu İngiliz uzmanlarca yönetilen Suud kuvvetlerin kendilerine tepeden bakan yaklaşımları Güney Yemenlilerde nefret uyandırdığından bu anlaşmayı sürdürmemeye karar verdiler.

Suud destekli yönetimin Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hazremi Salı günü GGK’nin bağımsızlık bildirisini geri alma çağrılarını reddettiğini söyledi. Hazremi, Kasım ayında Suudi Arabistan’ın aracılık ettiği bir güç paylaşımı anlaşması olan Riyad paktına geri dönmeye çağırmıştı. Pazartesi günü, iki tarafın Abyan eyaletinin başkenti Zincibar’ın yakınlarında çatışmaya başlamışlar, iki Suud destekli hükümet askeri iki de GGK askeri ölmüş ve 24 kişi de yaralanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.