islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yemenli Çocuklar Kitlesel Olarak Açlıktan Ölüyor

Yemenli Çocuklar Kitlesel Olarak Açlıktan Ölüyor

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan ablukası ve askeri saldırısı altındaki Yemen’de şiddetli kıtlık yüz binlerce Yemenli çocuğu tehdit ediyor. Bazıları o kadar zayıflamış durumda ki, sadece 9 kg ağırlığında 10 yaşındaki çocuklar var. Çoğu artık yürüyemiyor. Birleşmiş Milletler, Yemen’deki daha büyük ölçekli kıtlık korkusunun yeniden canlandığını söylüyor. Bir BM raporu Çarşamba günü Yemen’in gıda güvensizliğinin “endişe verici” seviyelere geri döndüğünü söyledi. Savaş, koronavirüs kısıtlamaları, liman ablukaları, çekirgeler, tesislerin bombardımanı, seller ve bu yılki yardım müdahalesinin önemli ölçüde yetersiz olması, beş yıllık savaştan sonra zaten korkunç bir açlık durumu ortaya çıkarmıştı. BM barış çabalarına rağmen, savaşan taraflar arasında son haftalarda yeniden ortaya çıkan şiddet de sivilleri öldürüyor ya da yaralıyor.

Kıtlık hiçbir zaman resmi olarak Yemen’de ilan edilmedi. 2018’in sonlarında yaklaşmakta olan kıtlığa dair BM uyarıları, yardımın artmasına neden oldu ve bundan sonra Dünya Gıda Programı WFP ayda 13 milyona kadar beslendi. WFP sözcüleri artık tüm bu yardım programlarının yetersiz finansman nedeniyle kapatılma riski taşıdığını söyledi. 2,5 milyon çocuğun beslenme hizmetleri Ağustos ayı sonuna kadar sona erebilir. WFP Nisan ayında Kuzey Yemen’de alternatif gıda yardımını da yarıya indirdi. UNICEF, yetersiz beslenen beş yaş ve altı çocuk sayısının fon eksiklikleri halinde %20 artarak 2,4 milyona yükselebileceğini söyledi. BM’nin Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) analizine göre, sadece Güney Yemen’in %40’ı, Temmuz-Aralık aylarında döneme göre % 25 artışla yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşılaşacak. Daha fazla Yemenlinin yaşadığı ve Houthi yetkilileri tarafından kontrol edilen kuzey Yemen için IPC verileri sadece Eylül ayında sunulacak ancak Suud ablukası altındaki Kuzey’de durumun çok daha kötü olduğu düşünülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.