islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5908
EURO
34,8058
ALTIN
2.422,71
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

Erdoğan Türk dünyasına çıkış ülkeleri Rusya-İran-Ermenistan’a kalıcı işbirliği önerdi

Erdoğan Türk dünyasına çıkış ülkeleri Rusya-İran-Ermenistan’a kalıcı işbirliği önerdi

Mirat Haber Ajansı

1992 yılında Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ’ı da içine lana geniş toprakların yeniden Azerbaycan hakimiyetine dönmesini kutlama törenleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün eşiyle beraber Azerbaycan’ın cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşinin konuğu oldu. Birlikte ülkenin üçüncü cumhurbaşkanı ve şu anki liderin babası olan Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Bakü’deki Şehitler Camii’nde şükür namazı kıldı. Erdoğan, ziyaretlerin ardından mevkidaşı İlham Aliyev, ile birlikte Zafer Geçidi Töreni’ne katıldı.  Geçit töreninde çeşitli askeri araçlar sergilenirken Türkiye’nin muharebelerde önemli katkısı olan Bayraktar TB-2 SİHA’ları da Bakü halkına gösterildi.

Eşzamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan vizesiz geçişi sağlayacak protokolle iki ülke arasında yakında sadece kimlik kartıyla seyahat edilebileceğini belirtti. Çavuşoğlu, Twitter’dan “Kardeşim Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’la imzaladığımız protokolle Türkiye-Azerbaycan arasında çok yakında sadece kimlik kartımızla seyahat edebileceğiz” mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’ı akl-ı selime davet ederek, şımarık tutumunu değiştirmesi ve komşuluk iişkileri içinde davranması halinde Türkiye ve Azerbaycan’ın şefkatle kendisine yaklaşacağı, doğru bir tutum almasıyla sınır kapılarının da açılabileceği her tür diplomatik ilişkinin de kurulabileceğini belirtti. Erdoğan, Türklerin Ermenistan halkına kin duymadığını, Ermenilere kucak açan bir barış güvercini olabileceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, Macron’un acemi siyasetçi olduğunu vurgularken verilen şehtlerin ölü değil, diri olduğu yönündeki Kuran ayetini de sözlerinde kullandı.

Erdoğan Minsk üçlüsü olarak anılan Amerika, Rusya, Fransa üçlüsünün bu konuda doğru tutum takınmadığını, 30 yıla yakın Azerbaycan’a çile çektirildiğini, Fransa’nın ve Amerika’nın devre dışına çıkmasıyla 6’lı bir Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’dan oluşacak bir Kafkas Platformu önerdi. Erdoğan böyle bir Kafkas işbirliği platformunda yer alan tüm ülkelerin bundan faydalanabileceğini belirtti.

Erdoğan sözlerine “Geleneksel, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği var. Azerbaycan-İran-Rusya iş birliği var. Türkiye-Rusya-İran iş birliği var.  Tüm bu iş birliği platformlarını birleştirip yeni bir iş birliği platformu oluşturacağız. Düşmanı topraklarımızdan çıkardık. Ordularını mahvettik. Büyük darbe vurduk. İdeoloji sütunlarını mahvettik. Ondan sonra ise iş birliğine hazırız dedik. Yeni bir iş birliği platformuyla gelecekte bölgemizde muharebe riskini sıfıra indirebilelim. Ermenistan yönetimi asılsız iddialarından vazgeçerse, onlar da bölgede kurulacak çeşitli iş birliği platformlarında yer alabilir. Türkiye Azerbaycan birliği sarsılmazdır” diyerek devam etti.

Bunun yeni bir Kafkaslar işbirliği girişimi olduğu yönünde kuvvetli işaretler bulunurken Türkiye’nin Azerbaycan’la tam işbirliği yapması ve onun ötesine de açılması için gereken İran, Rusya ve Ermenistan’ın Türkiye’yi sadece Türkiye değil diğer Türki cumhuriyetlere de eriştirebilecek yeni bir açılım olduğu dşünülmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.