islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Yeni Bir Dünyaya Uyanmak

Yeni Bir Dünyaya Uyanmak

Yeni Dünya kavramı, hep bugün yani içinde bulunduğumuz dönem için söylenmiş bir sözdü. Toplumsal manada, Çağdaş dünya.. Dünya toplumları; belki de yüz, yüzelli yıldır bu Çağdaş Dünya’ya girmek için, delicesine önüne ne kondu ise, onu gerçekleştirmeye çalıştı. Sanki, bir mucizeye koşuyordu!.. Ama, bu yeni dünya, hiç de beklendiği gibi hayatı daha mutlu hale getiremedi.

Belki, iktisadi faaliyetleri arttırdı, teknolojiyi alabildiğine geliştirdi, hayatın maddi ve eşyalar dünyasını zenginleştirdi. Fakat; insani ve medeni hayatı, ilerletmek şöyle dursun; geriletti ve hatta ilkel bir noktaya getirdi.

Modern dünya,bize neler getirdi ve ne hale soktu ?

Yeni bir dünya, yaygın kanaate göre  batı dışı toplumları yeniden insanileştirecek ve sosyalleştirecekti. Acaba insanlık; o dönemden sonra, kendi insan niteliğini ve sosyal alandaki yükseliş veya alçalışlarını ölçebildi mi? Birilerinin, çağdaşlaşan toplumları  iyi ve güzel diye tanıtmaları yeterli miydi? Filmler, ticari reklamlar, güzellik ürünleri ve modacıların “güzel” dediği şey, neyin güzelliğiydi? İnsanları, kendi muhitlerine, kendi ideolojilerine çekmek için, söylenen  sözler, sahte bir iddia mıydı ?  Çağdaş dünyanın hayatı, toplumları mutlu etmek mi istiyordu, yoksa; sundukları eşya ve eğlencelerle onları ruh ve akıl dünyasından mı uzaklaştırıyorlardı?   Yapılan organizasyonlar, sunulan modeller ve yüceltilen sanatçı, sporcu ve aktörler; toplumların kültürlerinin gerçek değerini mi ortaya koyuyor; yoksa, onları, kendi değerlerinden uzaklaştırmayı mı hedefliyordu?..

Bize gelince, bu yeni dünyanın aktörü müydük, yoksa; bu yeni dünyada,  seyirci veya figüran mıydık?   Batılılaşma, Çağdaşlaşma ve Modernleşme gibi doktrinler; bize, neye sahip olduğumuzu soruyorlar mıydı?  Bizim hangi tarih ve medeniyetin insanı olduğumuz, onların umurlarında mıydı? Bile bile, kendi kültürümüzü ve kimliğimizi terketmemizi isteyenler, bunun yerine neyi koyacaklarını bize açıkladılar mı?

Bize sundukları sistem, onları mutlu etmiş te, onun için mi; bize hiç sormadan hayatımızı değiştirmeye çalışmaktaydılar? Bu soruların cevabı, şimdiye kadar verilmedi maalesef.

Çünkü bu soruların cevabı, “evet” olamıyordu.  Biz, toplum olarak; yeni dünya diye önümüze konulan dünyayı, “tanımadan ve bilmeden” kabul etmek zorunda kalmıştık. İçimizden, birilerinin yanılmasına ve şaşırmasına dikkat etmeden, yabancı bir dünyanın içine; bilinçsizce sokuşturulmuştuk.

Başka bir Yeni dünyaya uyanmak

 Madem ki, yeni diye önümüze koyulan dünya; bizi mutlu ve huzurlu etmedi. O zaman, yeni bir dünyaya uyanmak, bizim vereceğimiz bir karar.

Sosyal hayatın her alanında, büyük bir yıkım ve rahatsızlıklar içinde, eşyaların bolluğu, teknolojinin yüksekliği, cinsi arzular ve ihtirasların bizi  kültür ve mana dünyasından çıkardığı günleri yaşıyoruz.  Güven, samimiyet, dostluk, huzur ve dayanışmanın kaybolmaya yüz tuttuğu bu modern dünya’da, sadece  lüksün, tüketimin, sahte tutumların ve gelecek korkusu ile yüzyüze kalmaktan kurtulmak için, yeni bir dünyaya kapıların açılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yeni bir dünya, öncelikle insanın ahlaki ve ruhi yönden, olgunlaştığı bir dünya olmalıdır. Çünkü, birçok değerimizi ve hatıramızı kaybettik. İnsanın, sadece kendini değil, yakınlarını ve diğer insanları düşündüğü bir topluma ihtiyacımız var. Eşya çöplüğü içinde değil, kendi ihtiyacı kadar mal ve gıda ile hayatını sürdüren ve dış yönünü güzelleştirmek yerine, bilgisini ve olgunluğunu geliştirmeye kendini adayan insanların olduğu bir cemiyet hayatını oluşturmamız gerekli.  Menfaati için; bırakın yabancıyı, kendi kardeşine ve ailesine kötülük yapmayı düşünmeden; sahip olduğu her imkanı, başkalarıyla paylaşan bir sosyal anlayışın hakim kılınması şart.

Başka kültürlerin müziği, giyimi, bağımlısı veya aşığı değil; kendi tarih ve medeniyetinin gerçek sahipliğini ve onun kazanımları üzerine yenilerini ekleyecek, dava sahibi insanları  beklemekte toplum.

Reklamlarda, filmlerde ve romanlarda mutluluğu arayan değil; gerçek hayatta doğru ve dürüst bir hayatı gerçekleştirmeyi düşünenlere sahip olmalıyız.

Yeni bir dünyaya uyanmak; kendi kültür ve insan medeniyetimize, kurum ve kavramları ile ulaşabilmek durumundayız. Yoksa; halen olduğu gibi, başka ve yabancı iklimlerden gelen kurumlar, kavramlar ve anlayışlar ile uyanış gerçekleşemez. Özellikle son yıllarda, ithal edilen değer ve kültür ile, gerçek uyanış ve dirilişi, batı’nın sunduğu sanal kültür ve medeniyet ortamıyla sağlamak mümkün değildir.

Yeni bir dünyaya uyanmak; sözü, özü ve davranışları aynı,  yüce bir kültür ve tarihin  sembol ve misyonuyla kendi istek ve arzularını, toplumsal beklenti ve ihtiyaçlar karşısında ikinci plana atan anlayışlar ile elde edilecektir.

Prof.Dr.Sami Şener 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.