islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Yeni Zelanda Christchurch camii katliamının ikinci yılı

Yeni Zelanda Christchurch camii katliamının ikinci yılı

15 Mart 2019 yılında beyaz ırk üstünlüğü yanlısı Brenton Tarrant tarafından Yeni Zelanda Christchurch camiinde 51 Müslüman öldürülmüştü. Haftasonu 51 Müslüman’ın isimleri tek tek okunarak devlet erkânı ile anma töreni düzenlendi.

Mirat Haber Ajansı

Yeni Zelanda, en travmatik günlerinden birinin ikinci yıldönümünü kutladı. 51  Müslüman ibadet ederken Christchurch camisinde beyaz üstünlük yanlısı bir silahlı adam tarafından naklen yayınla öldürüldü. Yine canlı olarak yayınlanan anma töreni için hafta sonu Christchurch Arena’da birkaç yüz kişi toplandı. 15 Mart 2019’daki saldırılarda, Avustralyalı Brenton Tarrant, yedi kişiyi daha öldürdüğü Linwood camisine gitmeden önce Cuma namazında Al Noor camisinde 44 kişiyi öldürdü. Geçen yıl 30 yaşındaki Tarrant 51 cinayet, 40 cinayet teşebbüsü ve bir terörizm suçunu kabul etti, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Saldırıların ardından Yeni Zelanda, en ölümcül yarı otomatik silah türlerini yasaklayan yeni yasaları hızla kabul etti. Al Noor camisine düzenlenen saldırı sırasında dokuz kez vurulmaktan kurtulan Temel Ataçocuğu, katliamın ırkçılık ve cehaletten kaynaklandığını ifade etti. Ayin sırasında öldürülen 51 kişinin her birinin adı okundu. Polis ve sağlık görevlileri de dahil olmak üzere ilk müdahale ekiplerinin çabaları da kabul edildi. Başbakan Jacinda Ardern kalabalığa konuşmasını hazırlarken söyleyeceklerini unuttuğunu çünkü sözlerin olanları asla değiştirmeyeceğini vurguladı. Ardern, hayatta kalanlara ve silahlı saldırı kurbanlarının ailelerine gösterilen şefkat için büyük övgüler aldı. Ayrıca Yeni Zelanda’da ateşli silahların kontrolünü sıkılaştırmak için hızlı bir hamle yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.