islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

YETİŞKİNLERİN BİR ARADA YALNIZ KALMALARI ZİNAYA YAKLAŞTIRIR

YETİŞKİNLERİN BİR ARADA YALNIZ KALMALARI ZİNAYA YAKLAŞTIRIR
24 Ağustos 2022 10:30
A+
A-

İslâm Dini’nin yasalarını koyan, insanı yaratan Al­lah olduğu için İslam  insanın cinsel hayatına  uy­gun emirler ve yasaklar koymuştur.

Dinimiz akrabalık ilişkileri, eğitim, çalışma ve ni­şanlılık gibi sebeplerle de olsa birbirlerinin nikâhına düşebilecek kadınla erkeğin bir araya gelerek yalnız kalmalarını  yasaklamıştır.

Zinaya Yaklaştırıcı İşlemlerden Sakınmak

Yüce Rabbimiz “ Sakın ha zinaya yaklaşmayın…” buyurarak evlilik dışı ilişki olan zinayı yasakladığı gibi “ Günah işlerde yardımlaşmayın…” buyurarak da cinsel nitelikli olan ve olmayan bütün günah işlerde  yardımlaşmayı da yasaklamıştır. (İsra 32; Maide 2)

Bu ayetlerin ışığında Peygamberimiz de birbirlerinin nikâhına düşebilecek kadınla erkeğin bir araya gelerek yalnız kalmalarını şöylece yasaklamıştır:

Sizden biriniz, yanında mahremi bulunmayan ni­kâhına düşebilecek bir kadınla yalnızca kalmasın. (Zira) üçüncüleri Şeytan olur.»

 «…Şeytan da kan kan damarlarınızda şehvet duyguları ile akar.»

« Bu sebeple kadınlarla ancak mahremleri varken bir arada bulunun.»] (et-Tac, 2/329)

Ma’nalarını sunduğumuz hadislerin müminler için koyduğu ölçüler şu veya bu şekilde yorumlanmayacak derecede açık ve kesindir.

Bundan, ötürü bu konuda ailevî zaruretler, sosyal ve iktisadî sebepler öne sürülerek farklı  yorum yapılamaz, İslâm’ın haram kıldığı işler helâl görülemez.

Bu konuda içinde yaşadığımız modern câhiliyet şartlarından söz ederek görüş belirtmek Allah korusun insanı kâfirliğe götürür.

Beraberlik Konusunda Ölçülerimiz

a.) Akraba İlişkileri:  Birbirleriyle evlenebilecek bir erkekle bir kadı­nın bir arada yalnız kalmalarını haram kılan dinimiz bu yasağını akraba fertlerine de teşmil etmiştir.

Amca, dayı, kardeş hala, teyze gibi birbirleriyle evlemeyecek mahremler bir tarafa bu konuya kayın ve amca çocukları gibi akraba arasında çok daha fazla önem verilmesi Peygamberimi­zin emridir.

Peygamberimizin «Yanında mahremi bulunmayan kadınların yanına girerek bir arada yalnız kalmaktan sakının» şeklinde öğüt vermesi üzerine bir sahâbî şöyle sormuştur:

-Ya Resûlellah! Kocanın kardeşi ve amca oğul­ları gibi akrabaya ne buyurursunuz? (Onlar da mı bi­zim kadınlarımızla bir arada yalnız kalamazlar?)

Peygamberimiz de şu cevabı vermiştir:

Sözü edilen koca akrabası ile bir arada yalnız kalmak ölümdür.  Ölüm gibi aile ve ahlâk hayatının çöküşüne sebeptir. (et-Tac, 2/329)

İslâm kültürü almadığından ötürü dinimizin bu husustaki inceliğini tam olarak kavrayamayanlarımız için ifade edelim ki İslâm Dini yasalarını belirli fertler için koymamıştır. Muhtemel tehlikelere muhakkak na­zarıyla bakmış, genel hükümler koymuştur.

Bu konudaki dinî ölçüleri benimsemeyen akraba arasında ensest ilişkilere varan  nice ıstırap verici olayların cereyan ettiği ve etmekte olduğu bir gerçektir.

b.) Eğitim ve Çalışma Beraberliği: Birbirleriyle evlenebilecek bir erkekle bir ka­dının bir arada yalnız kalmaları yasağı eğitim ve çalış­ma alanlarını da içine alır.

Bu nedenle İslâm Dini, ergenlik çağına ermiş genç­lerin karma eğitimine ve kadın – erkek bir arada çalış­ma düzenine sıcak bakmaz, caiz görmez de diyebiliriz. Çünkü böylesine bir eğitim ve çalışma düzeninde karşılıklı göz zinası, bedenî temas ihtimali ve bir arada yalnız kalma durumu gibi dinimizin yasakladığı üç yönlü mahzur vardır.

Gençleri ve yetişkinleri bir arada eğitmek ve çalıştırmak ekonomik olsa da beklenen  yararları sağlamaz. Üstelik haya duygularını zaafa uğratır. Aile yaşantısını etkiler. Kadınları erkekleştirerek yaratılış düzenlerini bozar. Flört ve zi­na türünden ilişkileri arttırır.

Bu nedenle hiç bir mümin erkek olsun kız olsun çocuğunu karma eğitim yapan okullara vermemelidir.

(Yirmi yıllık iktidar süresinde bu alanda adım atılamamış olması gerçekten acı vericidir.)

Hiç bir mümin erkek ve husûsiyle kadın da karma bir çalışma düzeni içinde çalışmamalıdır. Mümin işverenler de böyle bir çalışma düzeni kurma­malıdır.

c.) Nişanlılık: Birbirlerinin  nikâhlısı  ve mahrem olmayan  bir erkekle bir kadının bir arada yalnız kalmaları ile alâkalı İslâmî yasak devrimizdeki yay­gınlaşmış şekliyle nişanlıları da  içine alır

Nişanlı çiftler dini yasalarımıza göre birbirlerine yabancıdırlar. Nişanlılık bağı bir arada yalnızca kalmayı meşrulaştırmaz. Bu itibarla sözlü ve nişanlı çiftler yal­nızca bir araya gelemezler, cinsel haz amaçlı tokalaşamazlar, beraberce geziye çıkamazlar. Nişanlılık, nişanlı  kıza -kadına başkaları tarafından evlilik teklif edilmesine manidir.

 Birliktelik Yasağının Gerektirdikleri

Birbirleriyle evlenebilecek erkekle kadının ni­kâh bağı olmaksızın bir arada yalnızca bulunmalarını yasakla­yan dinimiz bu yasağını ihlâle sebep olacak işleri de yasaklamıştır.

Bunun içindir ki Peygamberimiz şöyle buyurmuş­tur:

«Allah’a ve Âhiret Günü’ne inanan bir kadının ya­nında (babası, kardeşi, kocası veya çocuğu gibi) bir mahremi bulunmaksızın bir günlük bir yolculuğa çık­ması helâl; meşru’ değildir.» (İbn-ü Hadis No: 2899)

Karısının hacca gitmek kararında olduğunu, kendi­sinin de silahlı cihada  katılmak için orduya yazıldığını açıkla­yan bir sahâbiye Peygamberimiz izin vermemiş  ve şöyle buyurmuştur:

  • Dön karınla beraber hac yap/ onu yalnız başı­na hacca gönderme. (İ. Mace, Hn. 2900)

İslâm Dininin bu ve benzeri ölçülerinin gayesi ah­lâkî olduğu içindir ki mümin kadınların yanlarında mahremleri bulunsa bile yabancı erkeklere karşı İslâmî ölçülere göre giyinmeleri ve ihtiyatlı davranmaları da vazifeleridir.

Bedensel Temas Yasağı

İslâm Dini açıklamaya çalıştığımız türden kadın-erkek be­raberliğini yasaklarken pek tabiidir ki bu beraberliğin sonucu olabilecek cinsel haz amaçlı vücut ve el temasını da haram kıl­mıştır.

Genel olarak dokunma duyusunun insanı etkilediği bir gerçek olduğu gibi cinsî bakımdan uyardığı da bir hakikattir.

Ülkemizdeki bölgesel oyunlarda ve cinsi bir oyun vasfındaki dansta görülen vücut teması kuşkusuz ha­ramdır.

Bu konuda bilmemiz gereken asıl önemli husus birbirlerine ya­bancı olan ve cinsî duyguları sönmemiş bulunan kadın­la erkeğin cinsî haz amaçlı tokalaşmasının  haram olduğudur. Çünkü  Peygamberimiz Hz. Muhammed “Eller de zina eder, ellerin zinası şehvetle yapışmaktır,” buyurmuşlardır. (Buharî İstizan 12)

Yazımızı/Hutbemizi bir âyetle bitiriyorum:

« (Evlenebileceğiniz kadınlarla yalnızca bir arada kalarak da ) zinaya yaklaşmayın. Zira zina açık bir kötülüktür. Pek kötü bir yoldur.»

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.