islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3419
EURO
35,0873
ALTIN
2.238,86
BIST
8.893,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Gök Gürültülü
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

YÖNETİCİLER ve İŞ ADAMLARI ARASINDA DUAMIZ

YÖNETİCİLER ve İŞ ADAMLARI ARASINDA DUAMIZ
17 Mayıs 2022 10:31
A+
A-

Bize, dua ederek kendisinden istemimizi emreden Rabbimiz, peygamberleri ve güzel kulları diliyle yapılan duaları misal  vererek neleri talep  etmemiz gerektiğini de örneklendirmektedir.

Örneklendirilen duaların ortak özelliği kişilerin kendilerine ve bulunulan ortama uygun olmalarıdır.

Mesela Fatiha sûresi  herkes için uygun bir duadır. Sağlık, helâl rızık, güzellikler ve Cenneti isteme, Cehennem azabından Allah’a sığınma da  tüm kişiler için münasiptir.

Zalim kişi, kurum ve yasa  baskısına uğranıldığında Hz. Nuh ve H. Musa örneğinden hareketle beddua edilebilir. Kalplerin Haktan kaymasının söz konusu olduğu yerde, hidayeti bulduktan sonra kalplerimizin saptırılmaması yakarışında bulunulabilir. Konu geniştir…

Yöneticilerin Katılacağı İftara Davet

Ramazanda az sayıda   üst düzey siyasiler,  yöneticiler ve iş adamlarının katıldığı özel bir iftar davetine, ev sahibi dostum tarafından konuk edildim. Tek davetli hoca olduğum için iftar duasını yapacağımı tahmin ettiğimden misafirleri  İslami ölçülerle bilgilendirici ve yönlendirici bir dua yaptım.

Önceden tasarladığım alışıla gelmişin dışında, kişilerin hayatına dokunan bir dua olduğu için müessir oldu.  Vedalaşırken bir iş adamımız duada geçen “Allahım! Bizi faizli kredi dilenciliğinden koru” kısmına işaret ederek “Ben nasibime düşen dersi aldım,” deyip  teşekkür ve de dua  etti.

Beni de etkileyen bu duayı daha sonra  kendim için de defalarca yaptım. Şimdi de yazıya dökerek siz okuyucularıma sunuyor, duamıza âminlerinizle katılımızı diliyorum.

Umarım ruhsal durumları ve ihtiyaçları uygun düşen kardeşlerimiz de âminleriyle duamıza katılırlar ve duamız iştirak edenlerin bereketiyle müstecap olur/kabul edilir ve bazı görevlerimiz de öğrenilmesi/hatırlanmasına vesile olur:

DUAMIZ

Elhamdü Lillah…Vessalâtü Vesselâmü Ala Rasûlillah…

Rabbimiz! Varlığına, sınırsız bilgine, gücüne ve merhametine inandık.  Sen bütün varlıkların yaratıcısı ve yaşatıcısısın, Sana hamdederiz.

Seçip evrensel Elçin kıldığın   Hz. Muhammed’e ve onunla insanlığa Hayat Düzeni olması için gönderdiğin Kur’ân’a   iman ettik. Kurân ile  bildirdiğin bütün inanç esaslarına, emirleri ve yasaklarına, bildirilerine ve yönlendirici ve yönetici tüm buyruklarına inandık.

Yarab! Kur’ân’a imanımızı pekiştir.

Onu inanarak okuyan, anlamaya çalışan, uygulayan ve çevresine duyuranlardan kıl.

Kur’ânî ilkelerden, laiklikle dışlandığı için yaşayamadıklarımızın ıstırabını duyur. Seni ve Kuranî buyruklarını unuttuğu için kendilerine öz canları unutturulacak olanlardan kılma.

İslam’ın omurgasını oluşturan Kur’ânî ilkeleri seküler yaşama göre değil, seküler yaşamı İslam’a göre değerlendirenlerden eyle.

İslâm’a erdirdikten sonra kalplerimizi saptırma, beşeri düzenlere kaydırma.

Malikül-Mülk olan Allahımız!

Sen taşınır ve taşınmaz malları ve yönetim kademelerini kulluk denemesi gereği, dilediğine verir, dilediğinden alırsın. Takdir ve tasarruf hakkı Senindir.

Senin verdiğinin engelleyecek, engellediğini verecek, hükme bağladığını bozacak yoktur.

***

Rabbimiz! Bizi adalet ve liyakat  ölçülerine göre seçilen yöneticilerimize karşı samimi olan ve onların başarılarını yürekten isteyenlerden eyle.

Onları yüzlerine karşı öven ve arkalarından hasetle yeren münafık tiplerden kılma. Yalakalık yaparak boyunlarını vuranlardan eyleme.

Yöneticilerimizi adil ve merhametli kıl.

Onların milletimize-ümmetimize  yarar sağlayacak liyakatli hak adamlarını araştırıp bulma bilinçlerini, yeteneklerini ve sana yönelik haşyetlerini artır.

Yüce Mevlamız! Sen bize “yöneticilerinize güdülen davar sürüsü olmayın” buyuruyorsun. Bizi onurlu ve bilinçli yönetilenlerden kıl.

Sen yöneticilerimizi, bizi “zalimlere ve emperyalist sömürücülere ezdirmeden yönetmeleri ” için     uyarmamızı emrediyorsun.  (Bakara 104)

Bunun için bizi hayırlara çağıranlardan; İslam olan Marûf’u  öğütleyenlerden; din, ortak akıl ve bilim dışılık olan Münker’den sakındıranlardan olmamızı emrediyor, sivil örgütler oluşturmakla da yükümlü kılıyorsun. (Al-i İmran 104)

Rabbimiz! Bizi hayırları bilenlerden kıl. Hayırları yaşayıp onlara çağıranlardan eyle. Bütün imkânlarımızı kullanarak ve adını koyarak İslam’ı öğütleyenlerden eyle. Elimizle, dilimizle ve yüreğimizle Münker’lerden sakındıranlardan eyle.

Yöneticilerimizi övgü değil, samimi uyarılar bekleyen nasihat severlerden kıl.

Yarab! Peygamberimizin açıklamasına göre Kıyamet Günü  adil yöneticileri kendi güvencene alacak, onları Cennet’e ilk gireceklerden kılacaksın.

Bizi adaletli yöneticilerimize yardımcı kıl. Adil ve merhametli olmaları için uyarıda bulunanlardan eyle.

Bizi ulufe bekleyenlerden kılma. Beklentileri karşılanmadığı için muhalif kesilenlerden eyleme. Kamu malları ve imkanlarını bize akıtmalarını isteyerek kendimizle birlikle onları da felakete ve azaba sürükletme.

Mevlamız! Bizi neme lazımcılardan, çıkar gözeten asalaklardan kılma.

Ne zaman yüreklice Müslümanca  bir tavır sergilense, “ Canım şimdi sırası mı, kol kırılır ama yen içinde kalır” diyen yüreksizler ve amaçsızlardan kılma.

Mevlamız! Bizi nefislerimiz eline bırakma. Kalplerimizi birleştir, kardeşlik duygularımızı pekiştir. Bizi, yöneticilerimizi ve iş adamlarımızı sözleri ve sözleşmelerine bağlı güvenilirden eyle. Danışma ve dayanışma içinde yardımlaşanlardan eyle.

Bize sağlık ver, halkımız yarına müteşebbis kıl ve atılımlarımızda başarılı eyle. Bizi birleşerek /şirketleşerek büyütenlerden kıl. Bizi faizli kredi dilenciliğiyle borçlanarak büyümeye kalkışanlardan kılma.

Aramızda hakkı hakim kıl. Sözlerimizi yumuşak, etkili ve doğru, gönül alıcı ve anlaşılır kıl. Bizi su-izandan, hata araştırır olmaktan, gıybet ve iftiradan koru. Hak, merhamet ve sabır üzerinde öğütleşenlerden kıl.

Sözlerimizi, davranışlarımızı, işlerimizi ve ilişkilerimizi güzel eyle. Güzellikler yurdu olan, Firdevs Cennetlerine varis kıl.

Rabbimiz! Sevginin kaynağı Sensin, sevdirtecek olan da Sensin! Bizi, Seni ve sevdiklerini sevenlerden eyle, yalnızca onlara yaran kıl. Sevmediklerini sevdirtme. Bizi sevmediğin kâfirler, zalimler ve mütekebbirlerle denemeye uğratma, onlara muhtaç etme.

Adalet ve barış elçileri kıl. Değil insanların hayvanların hukukunu da gözetenlerden eyle.

Çoğu sana şükürsüz ve insanlara teşekkürsüz  olan insanların gözünde büyürken   senin katında küçülenlerden kılma.

Sen bizim Mevlamızsın, Sen ne güzel dost ne güzel yardımcısın. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Sen büyük Arş aleminin de Rabbisin.

Rabbimiz! Öfkenden rızana, azabından affına, Senden de yine Sana sığınıyoruz.

İbadetlerimizi ve ibadetlerimizin bir parçası olan toplumsal hizmetlerimizi kabul eyle. Senin rızan için halka hizmet etmenin ibadet olduğu bilincimizi artır. Birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştir ve güzel kullarının arasına kat.

Dualarımızı kabul eyle… Amin…

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.