islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5185
EURO
34,7901
ALTIN
2.419,81
BIST
9.757,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Zelenskiy’den Batı Ülkelerine Tepki: “Mühimmat İstiyorum, Uçuş Değil”

Zelenskiy’den Batı Ülkelerine Tepki: “Mühimmat İstiyorum, Uçuş Değil”
26 Şubat 2022 13:25
A+
A-

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yankılanan patlama sesleri, başkent sakinlerinin yaşadığı sert gecenin ardından kısa süreli sakinliği bozarken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Amerika’nın Kiev’den çıkmak için yaptığı yardım teklifini reddetti.

El Cezire muhabiri bu sabah başkentte şiddetli patlamalar meydana geldiğini bildirdi ve Reuters görgü tanıklarının Kiev’in merkezindeki hükümet binası yakınında silah sesleri duyduklarını doğruladıklarını aktardı. Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin Karadeniz üzerinden Ukrayna’ya Kalibr füzeleri ateşlediğini ve Sumy, Poltava ve Mariupol yakınlarındaki bölgelerin hava saldırılarına maruz kaldığını söyledi. Yetkililer, sirenler çaldığında Kiev sakinlerinden evde kalmalarını veya sığınaklara gitmelerini istedi.

Buna paralel olarak, Başkan Zelensky, ABD’nin Kiev’den ayrılmaya yardım teklifini reddetti ve Associated Press’e göre iki taraf arasındaki konuşma hakkında doğrudan bilgisi olan üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisine göre, yanıt olarak da “Savaş burada, uçuşa değil mühimmata ihtiyacım var” dedi.

BİRDEN ÇOK BÖLGEYE SALDIRI 

Geçtiğimiz saatlerde, Rus kuvvetleri, ülke genelindeki şehirlere ve askeri üslere yönelik bir hava saldırısının ardından, görünüşe göre bir kuşatma hareketiyle Ukrayna başkentine dört bir yandan yaklaştı. Cumartesi günü, Ukrayna kuvvetleri, Rus askerlerinin Kiev’in ana arterlerinden biri olan Nasr Caddesi’ndeki mevzilerine yönelik her gece “saldırısını” püskürttüklerini söyledi.

Ukrayna ordusunun kara kuvvetleri Facebook’ta bu çatışmanın yeri hakkında daha fazla ayrıntı vermeden “Saldırı püskürtüldü” yazdı. Ukrayna kuvvetleri bu mesajı, Kiev’in, Rus ordusunun başkenti ele geçirmek için gerçekleştireceği büyük bir saldırıdan korktuğu bir zamanda, gece yarısı bir kentsel alanın ortasında yükselen büyük bir duman sütununu gösteren bir resme ekledi.

Ukrayna ordusu ayrı bir açıklamada, Kiev’in yaklaşık otuz kilometre güneybatısındaki Vasylkiv’de “şiddetli savaşlar” olduğunu, Rusların “paraşütçü indirmeye” çalıştığını da doğruladı. Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ana yol üzerinde bulunan bir askeri üsse saldırdığını, ancak güçlerinin saldırıyı püskürtmeyi başardığını belirtti. Ayrı bir gelişmede, Ukrayna Interfax ajansı Rus askerlerinin şehrin elektrik santrallerinden birini ele geçirmeye çalıştığını bildirdi.

Daha önce, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus kuvvetlerinin bu gece (geçen gece) şiddetli çatışmaların yaşandığı Kiev’i ele geçirmeye çalışacağı konusunda uyardı. Cumhurbaşkanlığı web sitesinde yayınlanan bir video mesajında, “Çok açık bir şekilde söylemeliyim: Bu gece bugün olduğundan daha zor olacak. Ülkemizin birçok şehri saldırı altında” dedi.

“Kiev’e özel bir ilgi var. Başkenti kaybetmemiz mümkün değil” diye ekledi. Tüm cephelerdeki kadın ve erkek savunucularımıza sesleniyorum: Bu gece düşman, savunmamızı en aşağılık, zalim ve insanlık dışı bir şekilde ezmek için tüm güçlerini kullanacak, bu gece Kiev’i almaya çalışacaklar.”

Kiev’deki El-Cezire muhabiri, başkentin çeşitli bölgelerinde sürekli çatışmaların yaşandığını ve kuzey ekseniyle sınırlı olmadığını, bilakis saldıran Rus güçlerinin nehrin doğu kıyısı da dahil olmak üzere Kiev’e ve nehir boyunca yeni cepheler açtığını söyledi.

Başkente yapılan saldırıda; Rusların, 3 keşif uçağı ile Kiev semalarında uçan ve hava sahasını terk etmeden önce Ukrayna uçaksavar kuvvetleriyle karşı karşıya kalan bir Rus savaş uçağını kullandığını temsil eden farklı tür bir gelişme daha olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: El Cezire + ajansları

https://www.aljazeera.net/news/politics/2022/2/26/%D8%A3%D8%B1%D9%8A%D8%AF-%D8%B0%D8%AE%D9%8A%D8%B1%D8%A9-%D9%84%D8%A7-%D8%B1%D8%AD%D9%84%D8%A9-%D8%AC%D9%88%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.