islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Zorla Evlilik Olur mu?

Zorla Evlilik Olur mu?
26 Ocak 2022 12:15
A+
A-

Soru:Zorla evlendirme meselesine ne diyorsunuz? Bir veli kızını, istemediği birisine verebilir mi?

Cevap: Evlenecek kadın ister bakire ister dul olsun hiçbir velinin zorlama hakkı yoktur. Zoraki evlilikler geçersizdir.

Kadın muhalefetini açıkça bildirebilir. Bu, onun tabii hakkıdır. İslâmî toplumda kadın, gerçekleştirilen zoraki evliliğe fesih davası açabilir. Bu meselede fıkhî mezheplerimizin farklı görüşleri varsa da aşağıda sunulacak hadisler konumuza yeterince açıklık getirmektedir.

Dul olan Hensa bint-i Hizam-ı Ensariyi kendisi istemediği halde babası evlendirince gelip Allah’ın Rasû-lüne durumunu arzetti. Allah’ın Rasûlü de babasının evlendirme işlemini reddetip evlendirme işlemini geçersiz saydı. Saygıdeğer annemiz Hz. Aişe’de şöyle anlatıyor: Genç bir kız O’nun yanına geldi ve şöyle dedi: Ben istemediğim halde değersiz kişiliğini benimle yüceltmek için babam beni kardeşinin oğluna verdi. Hz. Aişe ona Allah’ın Rasûlü gelinceye kadar oturuver, gelince şikâyetini bizzat iletirsin dedi. Hz. Peygamber geldi kızcağız da şikâyetini O’na arzetti. Hz. Peygamber (s. a. v. ) babasına haber gönderip onu çağırttı. Evleneceği erkeğin seçim hakkını kıza verdiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine kızcağız şöyle dedi:

– Ya Rasûlüllah! Ben babamın yaptığım onayladım fakat kadınların evlilik konusunda yetkili olup olmadıklarını bilmek istedim. Bunun için gelip şikâyet ettim ki bu mevzuda kesin talimatınızı veresiniz de babalar hatalarını sürdürmesinler.

Bu iki hadis, ister bakire, ister dul olsun kadınların istemedikleri evliliğe zorlanamayacaklarını açıkça ortaya koymaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.