islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed Vedâ Haccı’ında VII

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed Vedâ Haccı’ında VII

ALLAH’IN RESÛLÜ’NÜN ARAFAT HİTABESİ

“Hz. Âdem’in Çocuklarısınız!”

Ey İnsanlar!

Rabbiniz birdir. Babanız da birdir, zira hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Sizin, Allah katında en değerliniz O’nun yönlendirdiği gibi inanan ve yaşayanlarınızdır. Arap’ın, Arap’ın dışındakilere hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak ilâhî yasalara inanmada ve bu yasalara göre yaşamadadır.

Arafat’ta ibâdete durduğunuz bu gününüzün, bu ayınızın ve bu şehriniz Mekke’nin saygınlığı gibi (Rabbinize kavuşacağınız güne kadar) canlarınız, mallarınız da öylece saygındır, dokunulmazdır.

Kimin yanında bir emanet bulunuyorsa onu kendisine bırakana geri versin. Ey insanlar!

Müslüman, Müslümanın kardeşidir, böylece bütün Müslümanlar da birbirlerinin kardeşleridir. Kendisinin gönül rızasıyla verdiği dışında, hiçbir Müslümanın, kardeşinin hakkını alması doğru değildir. (Haklara tecavüz ederek insanlara ve ) nefislerinize zulmetmeyiniz.

Müslümanlar Birbirlerinin Kardeşidir”

Çok iyi bilmenizi isterim ki İslâm öncesi câhiliyesine özgü olan bütün uygulamalar ayaklarımın altındadır/yürürlükten düşürülmüştür.

“Faiz ve Kan Davaları Kaldırılmıştır”

(Özellikle) Câhiliyede güdülen kan davaları kaldırılmıştır. Hiçbir kişi, diğer bir kişinin işlediği suçtan ötürü cezalandırılmayacaktır. Güdülen kan davalarımız arasında ilk kaldırdığım da (amcam) Hâris oğlu Rebîa’nın çocuğunun kan davasıdır.

Allah, faizi yasaklamıştır. Bu sebeple faizli işlemler yürürlükten kaldırılmıştır; ancak anaparanız sizindir. Artık (faiz alarak) zulmetmeyecek, (faiz vererek de) zulme uğratılmayacaksınız. İlk geçersiz kılınan faiz de amcam Abbas’ın faiz alacağıdır.

“Kadınlar İçin Güzellikleri Öğütleyiniz”

Aman kadınlarınızla ilgili olarak birbirilerinize güzellikleri öğütleyiniz. Zira Allah’ın verdiği onay ve güvenceyle nikâhlayıp faydalandığınız kadınlarınız ilginiz ve korumanız altındadırlar.

Flört etmeleri-zina yapmaları dışında, onlara iyiliklerden başka bir şekilde davranmaya hiç mi hiç hakkınız yoktur. Eğer bu gibi hataları yaparlarsa, yalnız bu hatalarıyla ilgili olarak cinselliklerine ilgisiz kalabilir, yaralamayacak şekilde fiziksel etkilere maruz bırakabilirsiniz. Ama size karşı evlilik akdinin gereği olan bağlılığı gösterirlerse, sakın ha onlara karşı zarar verici, mutsuz kılıcı tavırlar sergilemeyiniz.

“Kocaların Ve Kadınların Birbirleri Üzerinde Hakları Vardır”

Onların üzerinde haklarınız olduğu gibi onların da sizlerin üzerinde hakları vardır Bu sebeple sizleri uyarıyorum:

Sizlerin kadınlarınız üzerinizdeki haklarınız, nefret duymanız gereken zinadan sakınmaları, istemediğiniz kişileri evlerinize almamalarıdır.

Onların sizin üzerinizdeki hakları ise onlara giyim-kuşam ve yeme-içme bakımından iyi imkânlar sunmanızdır.

Size öğütleri ve yasalarına uymanız halinde asla sapıklığa düşmeyeceğiniz İlâhî kaynağı; Allah’ın kitabı Kur’ân’ı bıraktım.

***

 -Salât ve Selam üzerine olsun- Aziz Peygamberimiz hitabelerinin sonunda Rabbinin katında kendisinin de sorgulanacağına işaretle şöyle buyurdu:

 Rabbiniz tarafından benimle ilgili olarak da sorgulanacaksınız. Ne söyleyeceğinizi bilmek isterim.

Sahâbîlerin Şahitliği

Bu sözlerine muhatap insanlar şöyle dediler:

Sana Rabbinden indirilen Kur’ân âyetlerini tebliğ ettiğine, görevini yaptığına, bize yürekten öğütler verdiğine şahitlik ederiz.

Aldığı cevap üzerine şehâdet parmağını göğe doğru yükseltip, insanlara doğru çevirerek şöyle buyurdu:

“Şâhid ol Allâh’ım! Şâhid ol Rabbim! Şâhid ol Mevlam!”[43]

***

Sevgili Peygamberimiz hitabesini bitirdiğinde henüz devesi üzerinde iken amcası Abbas’ın eşi Ümmül-Fazl’ın gönderdiği bir kadeh sütü insanların önünde içti. Böylece insanlar onun Arafat vakfesi sırasında oruçlu olmadığını anladılar.

Devam Edecek

Ali Rıza DEMİRCAN

[43] Peygamberimizin Veda haclarında Arafat ve Mina’da yaptığı konuşmalar için Bak: İbn Hişam es-Sîretün- Nebeviyye Haccetül Veda 4/248; Kâmil Miras, Tecridi Sarîh Heccetül-Veda 10/422… Müslim Hac Hn.1218. 1679, Ebu Davûd Hn. 1905; Tirmizî Hn.3087;İbn Mace Hn.3055,Müsned 5/251.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.