islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5606
EURO
34,8895
ALTIN
2.434,16
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

99 Mülteci Libya Sahiline Vurdu

99 Mülteci Libya Sahiline Vurdu

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Göç Örgütü, Twitter’da bir göçmen gemisinde hayatta kalanların Pazar gecesi başkent Trablus’un 120 km batısındaki liman şehri Humus’a geri çıktığını ilan etti. Göçmenler Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken, ancak 99 kişiden altı kişi yolda öldü. Denizde doğum yapan bir kadın, Libya sahillerinden kurtarılan 93 göçmen arasındaydı.

İnsan tacirleri Kaddafi sonrası kaostan faydalanarak Libya’yı Avrupa’ya göç için kilit bir rota haline getirdi. Libya’daki mülteci ve göçmenlerin durumu, Doğu Libya merkezli darbeci general Halife Hafter’in 2019’da Trablus’a saldırısı ve yeni koronavirüs salgını başladıktan sonra kötüleşti. Bu insanlar Libya’ya yoksulluk, çatışma, savaş, zorla çalıştırma, kadın sünneti, yolsuz hükümetler ve kişisel tehditlerden kaçıyorlar. Oradan Avrupa’ya kaçmayı amaçlıyorlar.

İnsan hakları grupları, Akdeniz’de ele geçirilen göçmenlerin kalabalık gözaltı merkezlerinde tutuldukları Libya’ya sistematik olarak geri dönüşünü defalarca eleştirdi. Bu merkezlerin insanlık dışı koşullar ve yaygın istismar ile aşırı kalabalık olduğu söyleniyor. Yiyecek ve içme suyu sıkıntısı var, ancak işkence ve zorla çalıştırma bolluğu var.

STK yetkilileri, gece boyunca kurtarılanların Humus’a intikalinden sonra serbest bırakıldıklarını söyledi. Son operasyon, Fransız yardım gemisi Ocean Viking’in Libya’dan sürüklendikten sonra İtalyan Lampedusa adasından düzinelerce göçmeni almasından birkaç gün sonra geldi. Tahminlere göre 100.000’den fazla göçmen geçtiğimiz yıl Akdeniz’den geçmeye çalıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.