
İsrail Başbakanı Netanyahu‘nun son açıklamaları ve sahadaki askeri uygulamalar, Gazze‘de geçici güvenlik operasyonlarının ötesine geçildiği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Son günlerde yapılan açıklamalarda İsrail ordusunun Gazze üzerindeki kontrol alanını yüzde 70 seviyesine kadar genişletmesinin hedeflendiği belirtildi. Reuters ve çeşitli uluslararası kaynaklara göre bu plan, daha önceki ateşkes anlaşmalarında öngörülen sınırların da ötesine geçiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da yaptığı açıklamada, İsrail‘in Gazze‘nin yüzde 70’ini kontrol altına alma planının Washington’un çözüm planının bir parçası olmadığını ifade etti.

İsrail tarafından yayımlanan yeni haritaların, Gazze‘nin önemli bir bölümünü “kısıtlı bölge” haline getirdiği belirtiliyor. Reuters‘in analizine göre bugün Gazze‘nin yaklaşık üçte ikisi doğrudan veya dolaylı biçimde İsrail askeri kontrolü altında bulunuyor.
Bazı uluslararası gözlemciler ve insan hakları kuruluşları bu durumun yalnızca güvenlik amacı taşımadığını, uzun vadeli bir kontrol mekanizmasına dönüşebileceğini savunuyor. İsrail iç siyasetinde bazı isimlerin açık şekilde “kalıcı işgal” ve “yeniden yerleşim” çağrıları yaptığı da uluslararası basına yansıdı.
Associated Press‘e konuşan bazı İsrail askerleri, ateşkes ilan edilmiş olmasına rağmen sahadaki uygulamaların fiilen devam ettiğini ve oluşturulan yeni hatların uzun vadeli bir kontrol sistemi görünümü verdiğini ifade etti. Haberde, özellikle “Yellow Line” olarak adlandırılan bölgelerin kalıcı sınırlar gibi işletildiği iddialarına yer verildi.
Bu gelişmeler, Gazze‘nin geleceği konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor:

Birleşmiş Milletler ve çeşitli uluslararası kuruluşlar, Gazze‘deki yıkımın boyutunun tarihte eşine az rastlanır seviyelere ulaştığını belirtiyor. Nisan 2026 tarihli hasar değerlendirme raporları, altyapının büyük ölçüde tahrip olduğunu ve milyonlarca insanın temel ihtiyaçlara erişimde ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor.
Yardım dağıtımları devam etse de güvenlik sorunları, göç hareketleri ve yıkım nedeniyle bölgedeki insani kriz derinleşmiş durumda.
İSLAMİ HABER “MİRAT”